Naslovnica IZA OGLEDALA ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE: Cunami biblijskih razmera od 300 metara, mogao bi da nas...

ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE: Cunami biblijskih razmera od 300 metara, mogao bi da nas ponovo sve izbriše sa lica Zemlje

[adsenseyu3]

gtrfhtrfr67

[adsenseyu2]

Zemlji preti megacunami, talas koji bi mogao da dostigne visinu od 300 metara. Taj cunami bi u trenutku zbrisao svet kakav poznajemo. Opasnost je realna, kažu naučnici. Cunami će izazvati trenutni ogromni odron vulkanske planine u okean.

Cunami biblijskih razmera mogao bi da nas sve izbriše sa lica Zemlje.

Naučnici su otkrili da je je talas visok gotovo 300 metara zapljusnuo kopno širom planete pre 73.000 godina i da bi sličan događaj mogao da se ponovi i tako označi kraj čovečanstva.

Cunami je pre 73 milenijuma počeo kada se vulkanska planina odjednom strovalila u more na Kejp Verde ostrvima u zapadnoj Africi, ali tada nije bilo priobalnih gradova naseljenih ljudima koje bi uništio potop.

[adsenseyu4]

Neki naučnici tvrde da sličan događaj i sada predstavlja stvarnu pretnju, naročito na vulkanskim ostrvima.

Svetski priznati autoritet Rikardo Ramalho sa Univerziteta u Njujorku kaže da nauka smatra da bi strovaljivanje planine u more moglo da se dogodi u trenutku, što bi izazvalo katastrofalni gigantski cunami.

„To se ne događa tako često, ali moramo da uvrstimo takve događaje u predviđanje mogućih vulkanskih katastrofa“, kaže Ramalho.

Praistorijska apokalipsa dogodila se na ostrvu Fogo, jednom od najvećih i najaktivnijih vulkanskih ostrva, koje se uzdiže 2.743 metra iznad nivoa mora.

[adsenseyu1]

Procenjeno je da se u more odjednom sručilo 167 kubnih kilometara stena, što je izazvalo cunami visok 244 metra, a ogromni komadi stena su pronađeni na ostrvu udaljenom 48 kilometara.

Poređenja radi, najveći cunamiji koji su se nedavno dogodili u Indijskom okeanu (2004. godine) i istočnom Japanu (2011. godine), dostigli su najviše 30 metara.

Njih su pokrenuli zemljotresi ispod morskog dna.

Drevni cunami je ostavio zastrašujuće tragove – stene veličine kombija, teške i do 770 tona, nađene su 600 metara unutar kopna na visini od gotovo 200 metara na ostrvu Santiago, udaljenom 55 kilometara od Fogoa.

Stručnjak za cunamije Bil Mekgvajer iz Londona ocenio je da se takvi megacunamiji događajujednom u 10.000 godina.

„Ipak, katastrofa koju donose čini ih veoma ozbiljnim rizikom za čovečanstvo“, kaže Mekgvajer.

(Mondo)[adsenseyu5][adsenseyu5]