„Military Watch“: Americi preti ozbiljan udarac ako pošalju F-16 u Ukrajinu

Reputacija američkih borbenih aviona F-16 je u opasnosti da bude ozbiljno narušena, ako ih Ukrajina upotrebi u zoni „specijalne vojne operacije“, piše časopis „Military Watch“.

„Postoji rizik da Rusi dobiju tehnologiju F-16. Postoji i velika verovatnoća da će flota aviona pretrpiti značajne gubitke, kako od granatiranja aerodroma tako i u vazdušnim borbama. Ovo će zadati ozbiljan udarac prestižu lovaca“, navodi se u publikaciji.

F-16 je jednomotorni borbeni avion razvijen 1970-ih kao jeftiniji i lakši pandan teškom F-15, koji je bio elita američkog ratnog vazduhoplovstva. Prema mišljenju stručnjaka, postoji visoka verovatnoća da će F-16 imati nisku sposobnost preživljavanja u dvobojima sa ruskim vazduhoplovstvom, zbog nedostatka stelt tehnologije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Zastarela letelica neće moći da se takmiči sa rivalima kao što su Su-35 , MiG-31 i Su-57 , predviđaju autori. Uništavanje F-16 bi uveliko povećalo prestiž ruskog vazduhoplovstva i vojno-industrijskog kompleksa, koji je nedavno onesposobio vrhunski američki raketni sistem protivvazdušne odbrane „Patriot“, tvrde stručnjaci.

U petak je televizijski kanal NBC, pozivajući se na visokog zvaničnika u Vašingtonu, izvestio o planovima Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, da prebace borbene avione ukrajinskim oružanim snagama.

Webtribune.rs