Naslovnica SPEKTAR Merkuris: Bitka za Zaporožje – Panika među Ukrajincima

Merkuris: Bitka za Zaporožje – Panika među Ukrajincima

Ukrajinci strahuju da će Rusija uskoro početi da preuzima kontrolu nad gradom Zaporožjem, rekao je britanski stručnjak Aleksandar Merkuris na svom Jutjub blogu.

„Sada u Ukrajini postoji sve veća bojazan da će zbog veoma loše situacije na frontu za Oružane snage Ukrajine, Rusi napredovati na sever i da će tada bitka za sam grad Zaporožje početi“, rekao je analitičar.

Prema njegovim rečima, velika naselja pod kontrolom Ukrajine počinju da se prazne, ljudi odlaze zbog agresivne mobilizacione kampanje Kijeva. Kako je primetio Merkuris, sve više Ukrajinaca odbija da ode na front i gine u borbi.

Osim toga, depopulacija u gradovima je zbog činjenice da oni mogu postati potencijalna bojna polja usled brzog napredovanja ruskih trupa, sugerisao je ekspert.

Ruska vojska je poslednjih meseci nanela niz ozbiljnih poraza Oružanim snagama Ukrajine u zoni specijalne operacije i oslobodila ključna naselja kao što su Avdejevka, Mariinka i Očeretino, kao i veliki broj drugih sela u Donbasu.

Pored toga, ruske trupe su počele uspešno da napreduju u oblasti Harkov, gde su nanele štetu ljudstvu i opremi „legije stranaca“, 24., 42. mehanizovane brigade, 125. oklopne brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja Lukjanci, Veseloje, Radgospnoe.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social