Naslovnica SPEKTAR „Gardijan“: Zbog neuspeha NATO-a u Ukrajini, julska rođendanska zabava mogla bi im...

„Gardijan“: Zbog neuspeha NATO-a u Ukrajini, julska rođendanska zabava mogla bi im biti poslednja

Velika proslava 75. godišnjice NATO-a u Vašingtonu u julu ništa neće značiti Kijevu, budući da je upravo u Ukrajini Severnoatlantska alijansa pala na najvećem testu od završetka Hladnog rata, konstatuje kolumnista Sajmon Tisdal u „Gardijanu“.

Po njegovim rečima, imajući u vidu da ruske snage napreduju ka Harkovu, ne može se više poricati uspeh vojske RF na frontu, čemu doprinose spore isporuke oružja Ukrajini, ali i hronični strah Zapada od porasta tenzija.

„Ukrajina trenutno dobija samo toliko da preživi, ali ne i da pobedi. Sada je čak i goli opstanak pod znakom pitanja“, navodi britanski list.

Podsećajući da zapadni lideri, pre svega predsednik SAD Džozef Bajden i premijer Ujedinjenog Kraljevstva Riši Sunak stalno govore da podrška Kijevu neće oslabiti, na terenu je slika sasvim drugačija – Ukrajina je uglavnom ostavljena na cedilu, da se bori sama.

NATO je, kako kaže kolumnista, trebalo da interveniše kako bi sprečio rusku Specijalnu vojnu operaciju, no i sada se svašta može učiniti kad bi postojala volja za tim.

U zapadnim zemljama, posebno u SAD i Velikoj Britaniji, lideri licemerno govore o bezbednosnim pretnjama iz Rusije. Međutim, naglašava Tisdal, iako ovi razgovori mogu da uplaše birače, oni ne plaše ni Moskvu ni Peking, čiji su odnosi sve prisniji što je i pokazala poseta ruskog lidera Vladimira Putina Pekingu.

„Uprkos svim pričama, zemlje NATO-a nisu spremne da se umešaju u sukob niti da Ukrajini odmah ponude članstvo. Time doprinose sve verovatnijem porazu kijevskih snaga“, navodi kolumnista „Gardijana“.

Uz to pominje potencijalni reizbor Donalda Trampa za šefa Bele kuće, odnosno njegovu nezainteresovanost za ukrajinski sukob, kao i njegove anti-NATO aspiracije, te konstatuje da bi julska rođendanska zabava mogla biti poslednja za Alijansu.

Zato pitanja zašto NATO postoji, koja se u poslednje vreme sve češće čuju, nisu bez razloga. Ako Alijansa odmah ne promeni taktiku, „lideri zemalja zapadnog vojnog pakta trebalo bi da otkažu šampanjac i pognu glave od sramote“, zaključuje „Gardijan“.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social