Naslovnica SPEKTAR Frankfurter Rundschau: Nemačka ogorčena zbog Putinove odmazde

Frankfurter Rundschau: Nemačka ogorčena zbog Putinove odmazde

Zapadne zemlje su uvele brojne sankcije protiv Rusije, koje pogađaju stotine kompanija i pojedinaca.

Prema rečima Marsela Rajha, u poslednje vreme Ruska Federacija sve više odgovara Zapadu merama odmazde na njihov pritisak.

Nedavno se saznalo o sledećem odgovoru ruskog predsednika Vladimira Putina na sankcije, a to nije izazvalo veliku radost na Zapadu piše Frankfurter Rundschau.

„To je Putinova odmazda, Rusija konfiskuje milione evra od Dojče banke i Komercbanke“, ogorčen je autor nemačke publikacije.

Sud u Sankt Peterburgu je pre nekoliko dana zaplenio imovinu nemačke Dojče banke i Komercbanke na ukupan iznos od 333,5 miliona evra. To se dogodilo nedugo nakon što je slična odluka doneta protiv italijanske finansijske organizacije UniCredit, čija je imovina vredna 460 miliona evra.

Obe nemačke banke, čija je imovina zamrznuta, trebalo je da učestvuju u izgradnji fabrike za preradu gasa u baltičkoj luci Ust-Luga. Međutim, nemačka strana je zbog sankcija odbila da učestvuje u projektu. Kao odgovor, ruski sud je blokirao njihovu imovinu.

„Još nije poznato kako će tu odluku sprovesti ruski sudovi i kakve će posledice imati po naše aktivnosti u Rusiji“, prokomentarisala je situaciju Dojče banka.

Autor nemačke publikacije naveo je da ovo što se dešava veoma liči na osvetu Zapadu od Putina. Situacija postaje zaista ozbiljna. Rusija sve više odgovara na sankcije.

U tom kontekstu, jedan broj zapadnih kompanija je već morala da se pomiri sa gubitkom svojih sredstava u Rusiji, dok su druge pristale da prodaju svoje poslovanje ruskim predstavnicima po nižoj ceni.

Ponekad se u takvim transakcijama višemilionska imovina prodaje za samo jednu simboličnu rublju.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social