MEDOJEVIĆ: Dritana Abazovića je stvorio krupan kapital da zadrži pozicije

Predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević kaže da u novoj Vladi Crne Gore žele da participiraju u onim resorima koji su kompatibilni sa njihovim programom i za koje imaju kvalitetne ljude.

„Imali smo sastanak na nivou lidera i pre nego što je Krivokapić dobio mansdat, razjasnili smo sve nejasnoće u vezi sa principom funkcionisanja vlade. Preostaje faza gde ćemo obavestiti mandatara u kojim oblastima želimo da participiramo. Politika je javna delatnost i treba sve javno reći, zainteresovani smo za one oblasti bliske pokretu – demokratsku tranziciju, reforme, borbu protiv korupcije, oblasti nauke i tehnologije, razvoj i prosvetu. Imamo još kvalitetnih ljudi, ali to su one oblasti kompatibilne sa programom našim“, rekao je Medojević.

Kako kaže, čudi ga interesovanje URA za bezbednost jer, kako je rekao, čudno je da jedna partija koja je zelena pokazuje zanimanje za vojsku i bezbednost.

„Te partije u Evropi obično pokazuju interesovanje za ekoligiju, ljudska prava, prvi put da URA iskazuije interesovanje za ovu kompleksnu i rzičlnu oblast, i za reforme koje treba sprovesti u tom sektoru“, kaže Medojević.

Zato je, dodaje, to pitanje za mandatara za sastav.

„Mi smo reformski orijentisani, borili smo se za pomirenje Crnogoraca i Srba. URA je nastala od strane krupnog tranzicionog kapitala. Pokret za promene je politička partija koja se zalaže za ideju, a URA je osnovao krupni kapital, ovo iznenađenje gde žele da vode resor odbrane i bezbednosti je želja vlasnika Vijesti i krupnog kapitala da spreči reforme o kojima ja pričam“, smatra Nebojša Medojević.

Komentarišući navode o mešanju crkve u unutrašnja politička pitanja, Medojević je rekao da će im biti potrebna duhovna i moralna podrška koju crkva ima, ali da crkva neće odlučivati ko će biti ministar, niti ko će na koju funkciju.

(N1)