Naslovnica IZA OGLEDALA Medicinska misterija: Bila zamrznuta na -30 stepeni, a onda se dogodilo nešto...

Medicinska misterija: Bila zamrznuta na -30 stepeni, a onda se dogodilo nešto neobjašnjivo

CGDSJDH

Ukoliko se zamrznete, sledi smrt, ali ne i u slučaju Džin Hilijard. Njen slučaj dokazuje da postoji još mnogo iznenađujućih stvari o ljudskom telu za koje ne znamo.

U noći 20. decembra 1980. godine, kada je temperatura pala na -30°C, Džin Hilijard se vozila ka kući svojih roditelja u Lengbiju u Minesoti, ali je u jednom trenutku izgubila kontrolu nad svojim autom i sletela sa puta. Motor automobila nije mogao da se upali i Džin je odlučila da krene peške do susedove kuće koja se nalazila na oko 3 kilometra dalje.

Nažalost, njena odeća nije bila dovoljno topla i Džin je pala u nesvest samo oko 500 metara od susedovih vrata. Ležala je u nesvesti u snegu dok je njen komšija Voli Nelson nije pronašao oko 7 ujutru. Ona je do tada već bila zaleđena i Nelson je morao dijagonalno da je stavi na zadnje sedište svog auta.

Kada je dovezena u bolnicu, lekari bolnice Foston su bili zapanjeni, rekavši da ne mogu puno da učine. Pokušali su da joj daju infuziju ali igla prosto nije mogla da se probije kroz njenu zaleđenu kožu.

„Bila je neverovatno hladna, a njeno lice je bilo potpuno belo. Povezali smo je na monitor i otkrili agonalni ritam. Čuo se po jedan, eventualno dva otkucaja i već smo pomislili da ne možemo ništa da učinimo“, rekla je Doroti Kilijan, jedna od medicinskih sestara.

Njena temperatura je bila toliko niska da medicinski termometar nije mogao da je registruje.

„Bila je ozbiljno zamrznuta. Nijedan od njenih udova nije mogao da se pomeri niti savije. Kada se osoba zamrzne, u ćelijama se formiraju kristali leda, uništavajući mnoge ćelije u organizmu. Ruke i noge se prve zamrznu, zatim slede srce, pluća, interni organi abdomena i na kraju mozak. Organi više ne mogu da vrše svoje funkcije, prestaju da rade i nastupa smrt“, rekao je dr Rajan Keli, koji je pozvan da pregleda Džin.

Stvari nisu dobro izgledale za Džin. Čak i ako bi se osvestila, njen mozak bi bio oštećen u velikoj meri. Udovi bi morali da se amputiraju zbog ozbiljnog smrzavanja. Lekari su je umotali u električno ćebe i to je bilo sve što su mogli da urade.

Nekim čudom, oko 11 sati ujutru, Džin se počela tresti i do podneva se potpuno osvestila. Razumljivo, svi su bili zapanjeni. Osim što je bila malo zbunjena, sve je bilo u redu i njene promrzline su počele da nestaju. Provela je narednih 49 dana u bolnici, potpuno se oporavivši, bez potreba za amputacijom.

Iako nema pojma kako je prevarila smrt, Džin je bila veoma zahvalna. „Bilo je raznih drugih ljudi širom nacije koji su pronađeni u istom stanju kao i ja, a koji nisu imali toliko sreće. Ja sam takođe mogla biti na njihovom mestu“, rekla je Džin.

Niko do danas nije otkrio kako je njeno telo uspelo da se oporavi iz potpuno zamrznutog stanja.

Webtribune.rs