Naslovnica SPEKTAR Masakri u Srbiji: Žrtve smo neoliberalnog globalizma, cilj – razbijanje porodice

Masakri u Srbiji: Žrtve smo neoliberalnog globalizma, cilj – razbijanje porodice

„Na osnovu pretpostavki, dugogodišnjeg iskustva ali i intuitivno, jako sam blizu toga da verujem da dečak K.K. nije sam osmislio ubistva.

Moraće da se istraži njegov kontakt sa sredinom – da li je u njegovoj okolini bilo osoba iz kriminogene sredine kao i neke vrste devijacija socijalnog ponašanja, kao što je na primer podložnost sektama”.

Sve je to zajedno, prema mišljenju advokata Gorana Petronijevića, mnogo veća verovatnoća od objašnjenja da je dete „prslo“.

Iako je svestan da nije ni sociolog, psiholog, psihijatar ili neuropsihijatar, advokat Petronijević kaže da se čini zastrašujuće da se K.K. ponašao kao da je znao da neće krivično da odgovara za masakr koji je počinio. To što je nakon izvršenog krivičnog dela pozvao policiju, dodaje on, može samo da znači da je pomislio da nešto može da mu se dogodi, a da će policija da ga zaštiti.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Sve to govori da problem ne može da bude samo u samoj porodici, nego i u društvu. Ovo je podbačaj svega – i države i nacije i vere i porodice. Možda je bilo vreme da dođemo do dna, jer bez toga nećemo moći da napravimo odraz i da se izdignemo na površinu“, rekao je advokat.

[adsenseyu1]

Žrtve smo neoliberalnog globalizma, cilj – razbijanje porodice

Petronijević kaže da mu je žao mi je što je tragedija u školi „Vladislav Ribnikar“ povod da se raspravlja o tome ali naglašava da je već jako dugo za smanjenje starosne granice za krivičnopravnu odgovornost maloletnih lica sa 14 na 12 godina. Sadašnje zakonodavstvo, ocenjuje on, ne odgovara onom stepenu promene svesti ili biološkog ili psihičkog uzrasta dece i maloletnih lica.

To je nužno, uveren je Petronijević, jer će se smanjiti mnoge zloupotrebe koje su se u međuvremenu pojavile, koje nisu bile svojstvene našim prostorima ali su se ubrzano proširile kao zaraza putem društvenih mreža i televizijskih programa.

„Dete je kao mlada biljka, kako je na koju stranu vežete ono će tako da se savija i očvrsne, a to se isto dešava i sa decom. Ako ih prepustimo tom sadržaju, onda ne možemo da se nadamo nečem dobrom. Ne smemo da zaboravimo ni pojavu koja je prisutna poslednjih 30 godina, a to je nametanje globalističkih planova kojim neoliberalni kapitalizam drži ceo svet pod pokornošću i pokušava da opstane u sistemu unipolarnosti. Neoliberalni globalizam ima četiri neprijatelja – državu, naciju, veru i porodicu, a ove stvari koje se dešavaju su metode razbijanja porodice“, rekao je naš sagovornik.

[adsenseyu4]

Deca žrtve kriminalaca

Petronijević ukazuje na činjenicu da je sve više dece i maloletnika koji su žrtve kriminalnih grupa širom sveta, sve više je treniranih deca ubica, a sve više se zloupotrebljavaju u ratu, pogotovo u Africi, jer su svi svesni da oni ne mogu krivično da odgovaraju.

„Negativni primeri se neverovatno brže lepe za decu nego oni pozitivni. Ako vi pustite da TV zvezde budu rijaliti zvezde i kriminalci i da postaju idoli našoj deci, ako im plasirate serije sa ubicama i narkodilerima sve to zajedno je deo miljea i metoda neoliberalnog kapitalizma urušavanja i narušavanja porodice kao osnovne ćelije društva“.

Problematičan i rad streljane

Naš sagovornik podseća da u građanskom pravu postoji kategorija „opasna stvar“, a to je ona koja je podobna da nanese teške posledice kao što je i automobil. Zašto detetu od 11 ili 12 godina ne damo da vozi auto, pita Petronijević i odgovara – upravo zbog zrelosti i tu može da postoji dodatna otežavajuća okolnost za oca dečaka K.K.

„U odsustvu i nemogućnosti vođenja postupka protiv deteta, počinioca zločina, svaka „dlaka“ će se gledati njegovom ocu i majci i da će se oni okriviti za neko krivično delo. Veoma je neobično ako se ispostavi tačna informacija da je otac vodio dete u streljanu ali je isto tako i veoma logična, jer je on sa takvom rutinom rukovao tim oružjem. Pored stava roditelja, problematičan je i rad streljane, jer one imaju stroga pravila, a između ostalih je da se u njima obučavaju lica sa minimum 18 godina starosti“, podvukao je on.

I da dođe do promene Zakona….

Petronijević naglašava čak i da dođe do promene Krivično pravnog zakona, te promene se neće odnositi na osumnjičenog K. K. On retroaktivno ne može da odgovara, za njega važi sadašnji zakon koji predviđa da do navršene 14-te godine on ne može odgovarati ni za jedno krivično delo.

„Da je imao punih 14 godina na njemu bi mogle da se primene mere koje su predviđene za mlađa punoletna lica, a to je recimo popravno-vaspitna ustanova koja može trajati i do četiri godine. Da je imao navršenih 16 godina, moglo bi da mu se izrekne maloletnički zatvor do pet godina, a izuzetno i deset“, rekao je naš sagovornik.

Maloletnik K.K. smešten je na Kliniku za neuropsihijatriju za decu i omladinu, na posebnom dečjem odeljenju pod posebnim nadzorom ali on nije lišen slobode. U ovom trenutku rano je davati bilo kakve prognoze, a naročito pre ozbiljnog pregleda stručnjaka i njihove procene, rekao je Petronijević.


Nataša Milosavljević (Sputnik)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte