Naslovnica SPEKTAR „Čajna dejli“: Kada Kina napusti dolar, posledice po SAD biće veoma teške

„Čajna dejli“: Kada Kina napusti dolar, posledice po SAD biće veoma teške

Vašington je američku valutu, koja ima status međunarodne rezervne valute, koristio za kontrolu globalnih transakcija, što je izazvalo zabrinutost mnogih država

Sve veći savezni dug, oštre oscilacije dolara i neizvesnost oko američkih kamatnih stopa doveli su do toga da su mnoge zemlje izgubile poverenje u američku valutu, piše „Čajna dejli“.

„Argentina je najavila da će prestati da plaća u dolarima prilikom plaćanja uvoza iz Kine i da će koristiti juan. Rusija, Brazil, Francuska i neke zemlje ASEAN-a su već odlučile da koriste juan i njihove valute za obračune u trgovini sa Kinom“, navodi list.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Vašington je dolar, koji ima status međunarodne rezervne valute, koristio za kontrolu globalnih transakcija, što je izazvalo zabrinutost mnogih država, dodaje se.

Kako navodi publikacija, kada Kina napusti američku valutu, posledice po SAD biće veoma teške.

Kineski izvoz u zemlje u razvoju i velike tržišne ekonomije već premašuje kombinovani izvoz u Sjedinjene Države, Evropsku uniju i Japan, signalizirajući formiranje novog trgovinskog poretka.

[adsenseyu1]

U prva tri meseca ove godine, kako piše „Čajna dejli“, američki uvoz robe široke potrošnje opao je za 20,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, više nego tokom pandemije kovid-19 i globalne finansijske krize 2008. Status SAD u svetskoj trgovini dodatno će oslabiti ako se ovaj trend nastavi.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]