Naslovnica SPEKTAR Lukava igra Rusije i Kine – SAD došle u tešku situaciju

Lukava igra Rusije i Kine – SAD došle u tešku situaciju

Poslednjih dana stigle su izuzetno zanimljive vesti sa Bliskog istoka. Postalo je poznato da su Saudijska Arabija i Iran obnovili odnose, a Sirija će uskoro ponovo biti primljena u Ligu arapskih država.

Prema američkom analitičaru Šonu Ringu, ono što se dešava je demonstracija briljantnog rada ruskih i kineskih diplomata. Ovo prenosi „The Daily Reckoning“.

Ring je izjavio, da su američki političari zapravo napustili Bliski istok, prestajući da mu posvećuju punu pažnju. U tom kontekstu, Rusija i Kina su pojačale svoje aktivnosti u regionu, mireći države u briljantnom stilu, koje godinama zapravo nisu imale diplomatske odnose među sobom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pored toga, Moskva i Peking promovišu globalnije inicijative, kao što je dedolarizacija – postepeno ukidanje dolara u međunarodnoj trgovini. Na veliku žalost Sjedinjenih Država, ove inicijative postaju sve popularnije u globalnoj zajednici.

Stručnjak smatra, da su SAD trenutno u veoma nezgodnoj poziciji. Činjenica je, da je zahvaljujući diplomatskim naporima Rusije i Kine, situacija na Bliskom istoku počela da se stabilizuje prvi put posle mnogo godina. U stvari, Peking i Moskva su uradili posao koji su SAD trebale da urade, naime, da obnove mir u regionu.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]