Lukašenko: Zaverenici su za puč i moju likvidaciju dobili 10 miliona dolara, za snajperistu – milion

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je novinarima u subotu da su organizatori atentata imali na raspolaganju 10 miliona dolara za njegovo uklanjanje.

Za unajmljivanje snajperiste dobili su milion dolara.

Prema njegovim rečima, naoružani ljudi je trebalo da napadnu njegovu rezidenciju.

„Mi smo to otkrili. Pratili smo ih. Planirali su da dođu u Minsk i izvnjdu puč. Imali su nekoliko scenarija za moju fizičku me `eliminaciju` na paradi 9. maja. Razmatrali su napad na predsedničku kolonu vozila. Radi toga su kupili i u Belorusiju uneli bacače granata. Prema trećem scenariju, trebalo je da napadnu predsednikovu rezidenciju“.

Lukašenko je otkrio da je među zaverenike bio infiltriran pripadnk specijalnih službi Belorusije koji je izigravao „podmitljivog generala“:

„To je bio naš agent. Bravo za sve što je odradio! Nije se plašio. Hteli su da preko njega vojsku uključe u pobunu“.

Lukašenko je naglasio da je jedan od glavnih zavernika – advokat Jurij Zenkovič – „već dugo povezan sa američkim tajnim službama“ i da mu je američko državljanstvo dato radi zaštite:

„Kad običan čovek zatraži državljanstvo SAD – pretresu mu i deseto koleno. A Zenkovič ga dobio – čim je formalno zatražio. Zato što on već dugo radi za Amerikance. On će odgovarati pre svega za pripremanje državnog udara“.

Beloruski lider je, inače, otkrio i neke podrobnosti svog poslednjeg susreta sa Vladimirom Putinom:

„I da nije zavera, ni nas ni Rusiju neće ostaviti na miru. Ovo je samo početak. Daviće nas i dalje. Putin je predložio da zajednički razvija proizvodnju integrisanih kola. Rusija je uspela da stvori hipersonično oružje koje nema premca u svetu. Sarađivaćemo gde god možemo i povodom onoga što treba. Nismo se bavili vojnom bazom. Nije nam potrebna. To su ogromni troškovi, a baza u Smolensku je tri minuta leta od našeg Bobrujska“.

Zaključio je rečima:

„Naša zona odgovornosti je zapad. U slučaju agresije – mi ćemo imati dovoljno snage da je zaustavimo, dok se Rusija ne uključi. Ona ima u dve ili tri armije koje bi trebalo podrže belorusku vojsku u slučaju napada sa zapada“.