Liči na veliku nevolju: Kina obustavlja saradnju sa SAD u brojnim oblastima

Kina je saopštila danas da će obustaviti saradnju sa SAD u brojnim oblastima, od klimatskih promena do vojnih odnosa i napora za suzbijanje krijumčarenja droge.

Kinezi su tako odlučili da postupe kao odgovor na ovonedeljnu posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi.

Kako je navedeno prekinuće saradnju u dijalogu izmedju visokopozicioniranih vojnih komandanata, razgovore o klimatskim promenama, kao i u oblastima prekograničnog kriminala i repatrijaciji ilegalnih migranata.

Mere objavljene danas najnovije su u nizu koraka s namerom da se kazni Vašington zato što je dozvolio posetu visoke američke zvaničnice Tajvanu koji Kina smatra svojom teritorijom koju može da pripoji silom ukoliko bi bilo potrebno.

Kina će „prekinuti kinesko-američke pregovore o klimatskim promenama“ i otkazati razgovore izmedju vojnih vodja kao i dva sastanka o bezbednosti, navelo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova ukazujući na to da je Pelosi ignorisala snažno protivljenje Kine njenoj poseti Tajvanu.

Ranije danas Kina je najavila da će uvesti sankcije Pelosi i članovima njene porodice.

Kina je juče počela velike vojne vežbe u šest zona oko tajvanske obale. U raketnim probama rakete su ispaljene i preko Tajvana, rekli su vojni zvaničnici državnim medijima.

Kina se protivi da ostrvo koje ima samoupravu ima kontakte sa stranim vladama.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja. Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(beta)