Naslovnica U FOKUSU Lavrov: Zapad u Hirošimi doneo odluku da eliminiše Rusiju u svakom smislu

Lavrov: Zapad u Hirošimi doneo odluku da eliminiše Rusiju u svakom smislu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da odluke koje su donete na samitu G7 u Hirošimi, imaju za cilj obuzdavanje Rusije i Kine.

„Zadatak je postavljen jasno i otvoreno: pobediti Rusiju na bojnom polju, ali ne zaustaviti se na tome, nego je eliminisati kao geopolitičkog konkurenta. Zapravo, obuzdavaće kao konkurenta i bilo koju drugu zemlju koja pretenduje na nekakvo nezavisno mesto u svetskom poretku“, rekao je Lavrov.

Po rečima Lavrova, pristup Zapadu u ruskoj spoljnoj politici je sam sebe iscrpeo.

„Jasno je da je pristup Zapadu u onom obliku u kojem se donedavno razvijao u našoj spoljnoj politici potpuno sebe iscrpeo i mi smo ušli u fazu najoštrije konfrontacije protiv agresivnog bloka koji čine SAD, EU i NATO“, kazao je ministar.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

On je takođe kazao da Moskva ne ispoljava neprijateljstvo na svoju inicijativu, ali je primorana da u aktuelnim uslovima odgovori na rat koji joj je objavljen.

[adsenseyu1]

„Imamo mnogo saveznika, mnogo istomišljenika. Ovde treba shvatiti da ne promovišemo neprijateljstvo prema bilo kome. Mi smo primorani da odgovorimo odlučno, principijelno, dosledno na rat koji nam je objavljen. Neprijateljstvo dolazi sa one strane barikada, barikada koje odvajaju one koji žele da žive samostalno i u interesu svojih naroda od onih koji žele da žive na račun drugih“, kazao je šef ruske diplomatije.

(Novosti.rs)

[adsenseyu4]