Predstavnici poljoprivrednika prihvatili ponudu Vlade Srbije, obustavljaju blokade

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je da su predstavnici poljoprivrednika prihvatili ponudu Vlade Srbije i da se blokade puteva obustavljaju

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da su predstavnici poljoprivrednika koji su bili danas na razgovorima u Vladi Srbije prihvatili ponudu i da neće više blokirati puteve.

„Naše Udruženje i ostala koja su bila na sastanku u Vladi prihvatila su ponudu. Čekamo realizaciju toga“, rekao je Savić za Tanjug i dodao da neće više blokirati puteve.

Pregovori predstavnika poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim trajali su danas više od pet sati u Vladi Srbije.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Među glavnim zahtevima poljoprivrednika, kako je ranije saopšteno, bilo je povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara, kao i da minimalna otkupna cena mleka bude 78 dinara po litru plus PDV.

Takođe, poljoprivrednici su zahtevali da se na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara za povrtarske kulture ne obračunavaju akcize i PDV.

Pored toga zahtevali su uvođenje prelevmana na mlečne proizvode i da se subvencije po kravi, koje trenutno iznose 30.000 dinara uvećaju za 10.000 dinara.Među zahtevima su bile i subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine i ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara.