Rusija poručila G7: Ne možete ništa, mi smo glavni

Rusija je nezamenljiv igrač na svetskom tržištu dijamanata, izjavio je ruski ministar za razvoj Dalekog istoka i Arktika Aleksej Čekunkov.

On je komentarisao nameru članica G7 da ograniče trgovinu ruskim dijamantima.

„Pre svega, Rusija je nezamenljiv igrač na svetskom tržištu dijamanata. Takođe, u zemljama koje uvode razna ograničenja Rusiji i prema nama se ponašaju neprijateljski, živi ne više od 15 odsto stanovništva na Zemlji, dok 85 odsto populacije živi u državama koje podržavaju Rusiju i znaju pravo stanje stvari“, objasnio je Čekunkov.

Instalirajte Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

On je zaključio da, ukoliko sankciona groznica, sankciono ludilo nastave da se rasplamsavaju i zahvate i tržište dijamanata, to znači da će ruski dijamanti biti u rukama stanovnika onih zemalja koji na stvari mogu da gledaju bistrog uma.

Prethodno je agencija DPA, pozivajući se na diplomatski izvor objavila da zemlje Grupe sedam (G7) planiraju da se dogovore o ograničenju izvoza ruskih dijamanata na samitu u Japanu, koji se održava od 19-21. maja.

Pre toga, šef Evropskog saveta Šarl Mišel je na konferenciji za novinare u Hirošimi izjavio da EU planira da ograniči trgovinu ruskim dijamantima. Embargo na ruske dijamante najavio je i britanski premijer Riši Sunak.

(Sputnik)