Naslovnica SPEKTAR LAVROV: Vaša logika “Imamo snagu i ne treba nam diplomatija“ više nije...

LAVROV: Vaša logika “Imamo snagu i ne treba nam diplomatija“ više nije moguća

lavrov jk

U ekskluzivnom intervjuu za RT, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, objasnio je da SAD same sebi pucaju u noge kada se ne pridržavaju obećanja. Vraćanje na nuklearni sporazum sa Iranom neće dovesti do toga da Pjongjang pristane na sličan.

Ovaj ruski diplomata je imao jednosatan razgovor sa RT-om, govoreći o stanju globalnih kretanja, sa njegove tačke gledišta. U nekoliko navrata se požalio na stanje američke diplomatije, koja je očigledno žrtvovana zarad potreba za promenom političkih planova u Vašingtonu.

[adsenseyu1]

Jedan živi nedavni primer je kriza na Korejskom poluostrvu, gde je Trampova administracija izabrala težak pristup umesto pregovaranja o rešenju, rekao je Lavrov. “Ne mogu a da ne istaknem trend koji smo videli tokom proteklih nekoliko meseci. Situacija je dovoljno ozbiljna da rasvetljavanje američkog pristupa problemu ne samo da bi bilo poželjno, već je i neophodno“, rekao je on.

“U septembru su Amerikanci signalizirali da su spremni za dijalog i da ne planiraju nikakvu vojnu vežbu do proleća 2018-te, i da i rukovodstvo Severne Koreje treba da se primiri. Ova prirodna pauza pre proleća se mogla iskoristiti za uspostavljanje nekog dijaloga. Mi smo ovaj signal preveli i on nije odbijen.“

Uprkos tome, Amerikanci su kasnije najavili da će u oktobru održati nezakazanu vežbu, rekao je ministar. “Bili smo iznenađeni nedostatkom reakcije iz Pjongjanga. Onda su u novembru Amerikanci najavili da će održati neverovatno velike vežbe sa Japanom, kao da su očekivali da dobiju neku reakciju od Severne Koreje. Pjongjang je nakon ove objave reagovao lanciranjem ICBM raketa“, istakao je Lavrov.

[adsenseyu4]

Ovo preokretanje Amerike možda ne krši nikakva pravna pravila, ali svakako ne zadobija poverenje u Pjongjangu, što smanjuje verovatnoću rešavanja konflikta pregovorima, istakao je Lavrov. Kao ni napad Trampove administracije na nuklarni sporazum sa Iranom iz 2015. godine, koji je pomogao u rešavanju dugotrajne kontroverze nad nuklearnim programom Teherana.

“Preispitivanje tog sporazuma, koji je zaustavio vojni nuklerni razvoj u Iranu, napravilo je mnogo buke i iznerviralo mnoge strane, uključujući i one koje su pomogle u pregovaranju o sporazumu. A signal koji se šalje severnokorejskom lideru Kim Džong Unu je vrlo jasan- Možemo vam ukinuti sankcije ako zaustavite svoj vojni nuklearni razvoj, ali ko zna šta nam može pasti na pamet kada druga administracija preuzme vlast?“, rekao je Lavrov.

Još jedan primer toga kako Trampova administracija u svom očiglednom nagonu da uništi nasleđe Baraka Obame, potkopava svoj vlastiti diplomatski korpus dolazi sa Kube. Pod Obamom, SAD su preduzele neke pozitivne korake u normalizaciji odnosa sa Havanom. Sada Vašington sve to preokreće, opravdavajući tu promenu sa misterioznim “akustičnim napadima“ na članove američke ambasade na Kubi.

[adsenseyu1]

“Amerikanci imaju tendenciju da priskoče sankcijama čim nešto nije po njihovom u diplomatiji“, rekao je ministar spoljnih poslova. “Imamo snagu i ne treba nam diplomatija“, rekao je on, parafrazirajući rusku izreku kako bi objasnio ovaj pristup.

Rusija je prisustvovala američkom menjanju politike u Siriji, prisetio se Lavrov, kako se se navedena misija koalicije pod vođstvom SAD-a pretvorila u to da prate političke tokove u Vašingtonu.

“Njihovo početno uverenje, kao što mi je to rekao državni sekretar Reks Tilerson, bilo je da je jedini cilj SAD-a u Siriji uništenje Islamske države (IS, ranije ISIS). Sada su njihove izjave postale nejasne, tvrdeći da potpuno poražavanje ISIS-a zahteva pokretanje nepovratne političke tranzicije, što će rezultirati uklanjanjem sirijskog predsednika Bašara Asada. Takva tumačenja naših sporazuma su vrlo netaktična“, rekao je on.

Lavrov je dodao da je takav pristup isto kao i sa širenjem NATO-a. Moskva je bila uverena, kako je potvrđeno nedavno objavljenim arhivskim materijalima, da se blok neće širiti nakon ponovnog ujedinjenja Nemačke, ali je realnost bila drugačija. “Situacija je vrlo slična u smislu načina ponašanja i toga koliko je to u skladu sa ponašanjem koje se smatra ispravnim u diplomatiji“, rekao je on.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]