Naslovnica U FOKUSU Komandant Kfora: Kurti greši, bez nas bi došlo do krvoprolića

Komandant Kfora: Kurti greši, bez nas bi došlo do krvoprolića

Situacija sa kojom se suočavamo rezultat je niza kriza koje su se nagomilale tokom vremena. Nazovimo to kontrolisanom nestabilnošću, koja, međutim, postaje sve nestabilnija na terenu, zbog krhkosti odnosa između dve etničke grupe i onoga ko ih predstavlja., poručio komandant Kfora za italijanske medije

Komandat Kfora Anđelo Mikele Ristuča kritikovao je tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ističući da je pogrešio što je postavio gradonačelnike albanske nacionalnosti na severu „Kosova“ koje srpska većina ne priznaje.

„Misija NATO-a se ne može i ne sme smatrati kišobranom pod kojim se može skloniti posle jednostranih akcija koje narušavaju veoma nesigurne ravnoteže“, poručio je Ristuča u intervjuu italijanskom dnevniku „Korijere dela Sera“, prenosi „Kosovo onlajn“.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

General Ristuča ukazao je da je moglo da se dogodi krvoproliće bez intervencije Kfora i za to krivi jednostrane akcije Kurtija.

„Pre svega odluka tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija da postavi gradonačelnike albanske nacionalnosti koje srpska većina ne priznaje, ne uzimajući u obzir savete cele međunarodne zajednice. Druga jednostrana akcija prištinske vlade bila je upotreba sile bez konsultacija sa nama, čime je naša intervencija bila neophodna da bi se izbegla tragedija“, objasnio je on.

[adsenseyu1]

Na pitanje da li to nije bio legitiman izbor vlade koja deluje na sopstvenoj teritoriji, Ristuča je odgovorio da se ne treba pretvarati da se radi o normalnoj situaciji.

„Molim vas, nemojmo se pretvarati da je ovo normalna situacija. Ovo su odluke donete bez prethodne koordinacije sa nama i sa uključenim stranama. Nije prvi put da se ovo dešava. Ovo je pristup koji svakako ne podstiče međusobno poverenje. Uvek treba procenjivati štetne posledice koje ovakve radnje imaju. Kada je razgovarao sa mnom, premijer Kurti se uvek slagao sa ovim pristupom“, dodao je on.

Na dodatno pitanje zašto ovaj put nije delovao tako, rekao je da treba da pitaju Kurtija.

Na konstataciju „Korijere dela Sera“ da je Kurti rekao da je ‘Kosovo’ suverena država i da ne može da popusti pred ucenama nasilnika, Ristuča je ukazao da su pripadnici Kfora, kao vojnici, zabrinuti za bezbednost, stabilnost i slobodu kretanja dve etničke grupe.

„Ja ne sudim o političkim odlukama, ali imam dužnost da brinem o njihovim posledicama, koje u ovako delikatnom kontekstu lako mogu dovesti do eskalacije, kao što smo upravo videli“, podvukao je on.

[adsenseyu4]

Upitan šta bi bilo na severu Kosova bez NATO misije, italijanski general je kazao „još jedno ratno žarište“.

„Situacija sa kojom se suočavamo rezultat je niza kriza koje su se nagomilale tokom vremena. Nazovimo to kontrolisanom nestabilnošću, koja, međutim, postaje sve nestabilnija na terenu, zbog krhkosti odnosa između dve etničke grupe i onoga ko ih predstavlja. Svaki balans postignut velikim naporom, kriza za krizom, postaje sve nesigurniji“, dodao je on.

Rekao je da odgovornosti nisu samo na jednoj strani.

„Obe strane nisu u mogućnosti da kapitalizuju ciljeve postignute tokom godina, uz velike napore međunarodne diplomatije. Onog trenutka kada postoji dogovor, on mora biti sproveden. Ali bez ikakvog dijaloga, to ostaje mrtvo slovo na papiru. U osnovi svega je samo međusobno nepoverenje. Pakta sunt servanda (osnovno načelo ugovornog prava po kojem je zaključeni ugovor zakon za ugovorne strane). Ovo bi bilo dovoljno. Ali oni to ne mogu“, naveo je Ristuča.

Ukazao je da je okruženje u kojem se nalazi zasićeno apsolutno neproduktivnom i opasnom retorikom, potpuno nefunkcionalnom za mirovne ciljeve koje međunarodna zajednica želi da postigne na Kosovu.

Upitan da li to znači da nedostaje politička volja, Ristuča je odgovorio da su u poslednjih dvadeset godina postignuti važni rezultati.

„Čak i u smislu mirnog suživota. Ali počevši od 2021. krećemo se unazad, kao škampi. Usled ekstremne polarizacije nekih činjenica, koje su eksploatisale sve strane uključene u ime ekstremističke politike, koje su narušile stabilnost između dve etničke grupe“, objasnio je on.

Ristuča je kazao da je intervencija Kfora samo stvorila kratkoročni efekat.

„Diplomatskim delovanjem Srbija i ‘Kosovo’ ponovo počinju da međusobno razgovaraju. Nadamo se da će ovaj vremenski okvir biti iskorišćen za početak pravih pregovora. Kao što do sada nije urađeno“, zaključio je on.

(RT)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte