Naslovnica U FOKUSU Kineski ministar odbrane: Sukob Kine i SAD bio bi „nepodnošljiva katastrofa“

Kineski ministar odbrane: Sukob Kine i SAD bio bi „nepodnošljiva katastrofa“

Li je indirektno kritikovao SAD, optužujući „neke zemlje“ za intenziviranje trke u naoružanju i namerno mešanje u unutrašnje stvari drugih država

Kineski ministar odbrane Li Šangfu upozorio je danas da bi sukob Kine i Sjedinjenih Američkih Država bio „nepodnošljiva katastrofa“ i poručio da njegova zemlja teži dijalogu, a ne konfrontaciji.

Obrativši se delegatima na bezbednosnom samitu Šangri-La u Singapuru, kineski ministar odbrane je u uniformi generala Narodne oslobodilačke vojske Kine predočio da je „svet dovoljno velik da Kina i SAD mogu da napreduju zajedno“, prenosi Rojters.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Kina i SAD imaju različite sisteme i jesu različite na mnogo drugih načina. Međutim, to ne bi trebalo da spreči dve strane da tragaju za zajedničkom osnovom i zajedničkim interesima u razvoju i produbljivanju bilateralne saradnje“, rekao je Li.

Upozorio je da je „ponovo oživeo mentalitet Hladnog rata u azijsko-pacifičkom regionu“, iako, kako je rekao, njegova zemlja teži dijalog umesto konfrontaciju.

Li je indirektno kritikovao SAD, optužujući „neke zemlje“ za intenziviranje trke u naoružanju i namerno mešanje u unutrašnje stvari drugih država.

[adsenseyu1]

„Uzajamno poštovanje bi trebalo da nadvlada maltretiranja i hegemoniju“, poručio je kineski ministar odbrane Li Šangfu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je ukorio Kinu zbog odbijanja vojnih pregovora, ostavljajući dve supersile u ćorsokaku oko rešavanja spornih pitanja Tajvana, teritorijalnih razmirica u Južnom kineskom moru i ograničenja koja je uveo predsednik SAD Džozef Bajden na izvoz poluprovodnika.

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

[adsenseyu4]