Ko je kongresmen koji je za Srbe rekao da su „smeće“: Finasijske afere, utaje poreza, tviter ispadi i bizarni predlozi zakona …

amerika kongres

Finasijske afere, utaja poreza, tviter ispadi i propagiranje krajnje bizarnih i opasnih predloga vezanih za ishranu samo su neke od problematičnih stavki u biografiji američkog kongresmena Tima Barčeta koji je pažnju balkanske javnosti zadobio svojim gnusnim izjavama o Srbima, za koje je, između ostalog, izjavio da su „smećari i odvratan narod“.

Video koji je krajem aprila osvanuo na društvenoj mreži Tviter, a u kome Barčet (Tim Burchett) nakon sastanka sa bivšom predsednicom tzv. Republike Kosovo, Atifetom Jahjagom iznosi svoje impresije o Srbima tvrdeći da je u pitanju „smećarski narod, bez imalo hrabrosti za koji treba što pre naći način da bude priveden pravdi“, pokrenuo je lavinu komentara i glavno pitanje – ko je američki kongresmen koji tako pogano govori o srpskom narodu i Srbiji?

Republikanac iz Tenesija

Burčet je dugogodišnji konzervativac iz Tenesija, član republikanske stranke, a kako se navodi na njegovom ličnom sajtu njegova politička misija je „smanjivanje poreza, zaštita američkih poslova i branjenje bogom danih sloboda Tenesija“.

 

 

 

Pre nego što je postao prvi čovek ove američke države, radio je u Generalnoj skupštini Tenesija, prvo u Predstavničkom domu u Tenesiju, u kojem je predstavljao 18. okrug ove američke države, a kasnije je služio u državnom Senatu, u kojem je predstavljao Distrikt 7, deo okruga Knok.

Skandalozne izjave o ubijenim životinjama

Iako je svoju političku karijeru započeo davne 1994. godine ulaskom u Prestavnički dom Tenesija, pažnju američke javnosti skrenuo je tek pet godina kasnije, kada je 1999. godine predložio uvođenje novine u industriji prehrane i to tako što je insistirao na korišćenju ostataka životinja ubijenih u saobraćajnoj nesreći u ishrani.

Svoju prilično diskutabilnu ideju pravdao je rečima da je to „zdravorazumska stvar“ i da nije pametno da tolika količina mesa bude bačena. Naime, korišćenje divljači koja je usmrćena na putevima u Americi je bilo dozvoljeno uz odobrenje čuvara, ali Burčet je insistirao na tome da meso bude korišćeno bez ikakve dozvole čuvara, te je otišao čak toliko daleko da je i predložio zakon o konzumiranju ubijenih životinja bez konsultacije sa čuvarima.

„Zaboravljao“ da prijavi novac

Barčet je godinama unazad imao praksu da donacije koje dobija za svoje kamapnje ne prijavljuje nadležnim službama, te je 2006. godine „zaboravio“ da prijavi šest donacija u ukupnoj visini od 3.300 dolara. Dve godine kasnije ponovio je sličnu stvar te nije prijavio tri doprinosa u vrednosti od 1.500 dolara zbog čega ga je Registar izbornih finansija kaznio kaznom 250 dolara.

Nakon istraga nekoliko godina kasnije uvtrđeno je da je ovaj američki političar iskoristio čak 20.000 dolara iz kampanje u svoje lične svrhe, ali ipak protiv njega ovog puta nije pokrenut nikakav proces.

Burčet je takođe dobijao novac i „na ruke“ tako što su mu donatori posredno ostavljali koverte sa donacijama za političke aktivnosti, a on ponovo nije prijavljivao svoje izvore finansiranja.

„Srbi su smećari“

U Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD krajem aprila, održano je javno slušanje na kome su izneta svedočenja o navodnom silovanju Albanki tokom sukoba na Kosovu. Čitav događaj je bio u organizaciji bivše kosovske predsednice Atifeta Jahjage, a među gostima bio je i Tim Burčet.

Jahjaga je ovom prilikom iznela podatak da je navodno na KiM silovano 20.000 žena, o čemui inače nema pouzdanih podataka. Govorili su i Vasfija Krasnići Gudman koja tvrdi da je preživela seksualno nasilje i Ilir Bitići, brat trojice braće Bitići, američkih državljanina ubijenih u Srbiji 1999.

Upravo ovaj sastanak bio je okidač da Burčet na Tviteru iznese gnusne optužbe na račun Srbije.

„Imao sam divan razgovor sa bivšom predsednicom Kosova, razgovarali smo o ratnim zločinima koje su počinili smećari Srbi koje niko ne želi da privede pravdi. Pričali smo o strašnim zločinima koje su Srbi učinili, posebno o gnusnim silovanjima i svim ostalim ratnim zločinima koje su učinili tamo. Oni su grozan narod, sa svi promišljamo kako da ih privedemo pravdi. Po meni oni nemaju ni malo hrabrosti, ljudi u Srbiji nemaju hrabrosti da reše ratne zločine, ali se nadam da ćemo ih pritisnuti“ istakao je on u videu.

(Blic)