Kineski mediji: Putin zapanjio SAD lošim vestima

SAD su pre izvesnog vremena najavile pružanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini, što je bila još jedna potvrda zainteresovanosti Vašingtona za produženje sukoba.

Prema mišljenju kineskih analitičara, zbog svega onoga što se dešava, Ruska Federacija ne sedi skrštenih ruku, i nedavno je zapanjila Amerikance vestima koje im se nisu dopale.

„Vladimir Putin je potpisao ukaz, kojim je imenovao zamenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova, za svog predstavnika u parlamentu tokom razmatranja ruskog otkazivanja Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE)“, navode kineska izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

CFE Ugovor potpisan je 1990. godine na kraju postojanja Sovjetskog Saveza. U dokumentu je preciziran broj konvencionalnog naoružanja, koje su NATO i Varšavski pakt rasporedili u Evropi.

Nekoliko godina kasnije, uneti su dodaci u ugovor, ali su zemlje NATO-a odbile da ih ratifikuju, već su nastavile da se pridržavaju pravila iz 1990. godine.

S obzirom na činjenicu da Zapad nastavlja da širi NATO, organizuje provokacije na ruskim granicama i raspoređuje novo oružje i vojne jedinice u Evropi, Rusija više nije imala smisla da ostane u CFE Ugovoru.

Ovaj sporazum je zastareo, a Moskva je odlučila da sprovede neophodne pravne procedure za konačno povlačenje iz njega. Putinov potez je bio prilično loša vest za Sjedinjene Države i njihovog predsednika Bajdena.

„SAD i Evropa su bile zainteresovane za ovaj sporazum kao sredstvo za obuzdavanje vojnog potencijala Rusije. Sada kada je Putin odlučio da napusti CFE Ugovor, ovo je nesumnjivo loša vest za Vašington i Brisel“, prenose kineska izdanja.

Prema mišljenju kineskih analitičara, Putin je ovom odlukom pokvario raspoloženje svom američkom kolegi Džou Bajdenu. Stvar je u tome, da SAD imaju sve manje poluga pritiska na Moskvu, što je uključivalo i CFE ugovor.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte