Naslovnica U FOKUSU Kina obustavlja izgradnju plutajućih nuklearki zbog straha od američke sabotaže

Kina obustavlja izgradnju plutajućih nuklearki zbog straha od američke sabotaže

U Pekingu raste zabrinutost da bi SAD mogle da napadnu kinesku infrastrukturu u Južnom kineskom moru

Budućnost ambicioznog kineskog plana za izgradnju flote plutajućih nuklearki u Južnom kineskom moru postala je neizvesna nakon što su vlasti izrazile zabrinutost za njihovu bezbednost, tvrde inženjeri uključeni u ovaj projekat, prenosi „Saut Čajna morning post“.

Neposredno pre početka izgradnje, regulatori su uskratili izdavanje dozvole za izgradnju prve plutajuće kineske nuklearne elektrane, koja je trebalo da proizvodi električnu energiju za pomorsku infrastrukturu.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Sigurnost i izvodljivost ostaju glavna briga vlasti“, saopštio je tim koji predvodi viši inženjer Vang Dongui iz Nacionalnog istraživačkog centra za nuklearne elektrane na moru.

Ovaj potez predstavljao je iznenađenje za naučnike koji su učestvovali u projektu, pošto se plutajući nuklearni reaktori generalno smatraju sigurnijim od onih na kopnu.

Kina je među svetskim liderima u razvoju nuklearne energije. Inače, Kina je u razvoj reaktora za plutajuća postrojenja uložila više od 10 godina istraživanja, saopštio je Vangov tim.

[adsenseyu1]

Jedna od glavnih zabrinutosti je da bi plutajuće nuklearke mogle da se suoče sa bezbednosnim pretnjama, ne samo iz mora i vazduha, već i od podvodnih napada, saopštio je Vangov tim.

Razaranje Severnog toka kao upozorenje

Neprijateljska podmornica bi, na primer, mogla da pokuša da sabotira objekat postavljanjem eksploziva na trup ili oštećenjem sistema za hlađenje.

Zaštita plutajuće nuklearne elektrane od „podvodnih ronilaca, plovila, plutajućih objekata ili vazdušnih objekata“ bi zahtevala sveobuhvatan sistem bezbednosti, saopštili su inženjeri.

Neimenovani istraživač iz pekinškog Centra za inženjerstvo morske životne sredine, koji nije bio uključen u ovaj projekat, ali je učestvovao u proceni infrastrukturnih projekata velikih razmera, rekao je da je kineska vlada mogla da vidi razaranje ruskih gasovoda Severni tok kao upozorenje.

[adsenseyu4]

U Pekingu raste zabrinutost da bi SAD mogle da napadnu kinesku infrastrukturu u Južnom kineskom moru, a potapanje plutajuće nuklearne elektrane moglo bi izazvati katastrofu mnogo veću od eksplozija Severnog toka, smatra istraživač.

Iako nijedna zemlja ili entitet nije priznao sabotažu, „postoji uverenje da iza ovoga stoje Sjedinjene Države“, dodao je istraživač koji je tražio da ne bude imenovan.

„Napad na osnovnu infrastrukturu stalne članice Saveta bezbednosti UN nekada se smatrao zabranjenim. Sada više ne“, rekao je on.

U Pekingu raste zabrinutost zbog mogućeg napada SAD na kinesku infrastrukturu u Južnom kineskom moru, a potapanje plutajuće nuklearke moglo bi izazvati katastrofu mnogo goru od eksplozija Severnog toka, smatra ovaj istraživač.

(RT)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

[adsenseyu4]