Naslovnica U FOKUSU Vučić: Svima je jasno ko stoji iza nemira na KiM, Srbija ne...

Vučić: Svima je jasno ko stoji iza nemira na KiM, Srbija ne treba da se pravda zbog Rusije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz glavnog grada Moldavije, Kišinjeva

„Na žalost ili sreću, kako ko tumači, KiM je, uz Ukrajinu, postala glavna tema Samita evropske političke zajednice“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obraćanja medijima iz Kišinjeva.

„Čini mi se da je sve jasnije ko je odgovoran za nasilje i nemire na KiM. Vi znate da ja nisam nikada optimističan, ali mislim da sada stvari postaju sve jasnije i za ljude koji nisu saglasni u suštinskim pitanjima sa nama“, ocenio je predsednik Srbije.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

On je istakao da predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani i delegacija Prištine nisu želeli „nikakav susret sa srpskom delegacijom.“

„Mi smo uvek spremni da pričamo sa svima, ali Vjosa Osmani nije želela da govori. Neki ljudi su bili iznenađeni, ali ja i naša delegacija nismo. Ovo je pitanje bezbednosti cele Evrope, i zato sam uvek spreman za diskusiju“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje za nemačku televiziju, predsednik Srbije je rekao da ne namerava da igra igre optuživanja, već da je neophodno upustiti se u dijalog i izbeći buduće provokacije, kao što je to učinjeno u prošlosti.

[adsenseyu1]

On je takođe napomenuo da ne može da govori o mapi puta za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, zato što druga strana uvek to odbija. Umesto toga, Vučić smatra da je neophodna diskusija i iskren pristup istome.

Predsednik Srbije se takođe zapitao da li je u istoriji izbora u svetu bilo ijednog koji je bio legitiman i demokratičan, a da je izlaznost bila 3 odsto.

„Onda su izazvali tenzije, i insistiraju da implementiraju ove lažne izbore. Svi insistiraju na tome, ne samo mi. To je sramota za evropsku demokratiju, ne samo za nas već za sve. Svi su shvatili šta se dešavalo“, rekao je Vučić.

Srbija se nikom ne pravda što ne uvodi sankcije Rusiji

Predsednik Srbije se danas kratko sastao i sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, dodavši da je sa svojim ukrajinskim kolegom razgovarao o teritorijalnom integritetu Srbije i Ukrajine.

[adsenseyu4]

Na pitanje da li mu je Zelenski tokom susreta zamerio što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Vučić je rekao da odluku o sankcijama donose građani Srbije preko svog rukovodstva.

„Mi smo svoju odluku doneli u martu 2022. godine. Nikada ne možete jednim razgovorom da menjate bilo čiju poziciju. Srbija je samostalna i nezavisna zemlja, Srbija poštuje Ukrajinu, ali poštuje i svoje interese“, napomenuo je Vučić.

On je istakao da Srbija ne treba nikom da se pravda zbog toga što vodi politiku sopstvene zemlje, što će, kako je rekao, nastaviti da radi.

Kako je napomenuo, Ukrajina poštuje teritorijalni integritet Srbije, i Srbija Ukrajine, kao i svih drugih članica Saveta Evrope.

Predsednik Srbije je takođe rekao da je uputio poziv da se neki od narednih sastanaka evropske političke zajednice održe u Beogradu.

„Veoma bitno je da sa uputio poziv svim prisutnim zemljama u rukovodstvu EU, da posle Granade i Londona, kada će biti održani sledeći sastanci evropske političke zajednice, da jedan od dva sastanaka bude održan u Beogradu“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je imao mnogo važnih sastanaka, uključujući i sa premijerom Poljske Mateušom Moravjeckim, sa kojim je, kako je naveo, dugo razgovarao, i dodao da se nada njegovoj poseti posle izbora u toj zemlji. Predsednik Srbije je rekao da je razgovarao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kao i drugim liderima iz regiona i EU.

Kaže da će zemlje iz inicijative Otvoreni Balkan tražiti veći pristup fondovima EU.

(RT)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte