Naslovnica U FOKUSU Udarno: Francuska i Nemačka zahtevaju nove izbore na Kosovu

Udarno: Francuska i Nemačka zahtevaju nove izbore na Kosovu

Francuska i Nemačka pozvale su danas Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu KiM

To je rekao je danas francuski predsednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, nemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske diplomatije Đuzep Borelj održali sa Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske zajednice u Moldaviji.

Makron je rekao i da su evropski zvaničnici zatražili da izborna pravila za naredne izbore budu razjašnjena, prenosi Rojters.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Preneo je da su se Vučić i Osmani saglasili da će u narednim nedeljama biti “jasnih odluka“ u vezi sa situacijom na severu KiM.

Kako prenosi RTS, Osmani je, nekoliko trenutaka kasnije, navela da je Priština sprema za održavanje novih izbora ukoliko budu raspisani u skladu sa zakonom.

Izjava lidera Francuske i Nemačke usledila je dan pošto je britanski Gardijan, pozivajući se na neimenovane izvore, najavio da Priština razmatra raspisivanje novih izbora na severu KiM.

[adsenseyu1]

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić oglasio se nakon sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

„Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o ponovnoj eksalaciji nasilja na Kosovu i Metohiji, kao i o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije. Istakao sam neophodnost ulaganja dodatnih zajedničkih napora u deeskalaciju situacije i nastavak razgovora, kao i ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i nastojanjima da se sva otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga, a ne putem provokacija i neodgovornih jednostranih poteza.

Ponovio sam pozicije naše zemlje i u pogledu najvažnijih globalnih geopolitičkih dešavanja i naglasio da Srbija ostaje dosledan i pouzdan partner u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, vođena prevashodno nacionalnim i državnim interesima“, naveo je Vučić.

(RTS,Tanjug)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

[adsenseyu4]