Udarno: Francuska i Nemačka zahtevaju nove izbore na Kosovu

Francuska i Nemačka pozvale su danas Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu KiM

To je rekao je danas francuski predsednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, nemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske diplomatije Đuzep Borelj održali sa Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske zajednice u Moldaviji.

Makron je rekao i da su evropski zvaničnici zatražili da izborna pravila za naredne izbore budu razjašnjena, prenosi Rojters.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Preneo je da su se Vučić i Osmani saglasili da će u narednim nedeljama biti “jasnih odluka“ u vezi sa situacijom na severu KiM.

Kako prenosi RTS, Osmani je, nekoliko trenutaka kasnije, navela da je Priština sprema za održavanje novih izbora ukoliko budu raspisani u skladu sa zakonom.

Izjava lidera Francuske i Nemačke usledila je dan pošto je britanski Gardijan, pozivajući se na neimenovane izvore, najavio da Priština razmatra raspisivanje novih izbora na severu KiM.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić oglasio se nakon sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

„Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o ponovnoj eksalaciji nasilja na Kosovu i Metohiji, kao i o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije. Istakao sam neophodnost ulaganja dodatnih zajedničkih napora u deeskalaciju situacije i nastavak razgovora, kao i ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i nastojanjima da se sva otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga, a ne putem provokacija i neodgovornih jednostranih poteza.

Ponovio sam pozicije naše zemlje i u pogledu najvažnijih globalnih geopolitičkih dešavanja i naglasio da Srbija ostaje dosledan i pouzdan partner u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, vođena prevashodno nacionalnim i državnim interesima“, naveo je Vučić.

(RTS,Tanjug)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte