Naslovnica SPEKTAR Kina može pomoći Rusiji tako što će povrediti SAD na neočekivan način

Kina može pomoći Rusiji tako što će povrediti SAD na neočekivan način

Rusija zajedno sa Kinom može oslabiti poziciju američkog dolara u svetu, izjavio je pakistanski novinar Muhamed Sad Mohsen.

Američki dolar je glavna svetska rezervna valuta, koja SAD daje značajan uticaj na mnoge ekonomske i političke procese u svetu. Prema Muhamedu Sadu Mohsenu, ovakva situacija kategorički ne odgovara Rusiji, koja je odavno planirala da smrvi nacionalnu valutu Sjedinjenih Država. Kina zaista želi da pomogne u tome, prenosi Pakistan Today.

„Status dolara kao rezervne valute daje SAD moć bez presedana nad celokupnom globalnom ekonomijom“, rekao je autor pakistanskog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ekspert Pakistan Today je izjavio da Rusija ima ozbiljne poluge na američki dolar. Ona, kao glavni snabdevač energijom, može početi da prodaje naftu i gas za druge valute osim dolara. Takve korake već preduzima Moskva, koja sklapa ugovore o isporuci goriva u rubljama i juanima.

„Kina ide ruku pod ruku sa strategijom Rusije jer je nedavno sklopila sporazum sa Saudijskom Arabijom da od njih kupuje naftu za juan“, primećuje kolumnista Pakistan Today.

Osim toga, Kina ima neobičnije načine da se bori protiv hegemonije američkog dolara. Kineska država je kreditor mnogih zemalja, trenutno 165 država ima dugove prema Kini. Govorimo o gigantskim sumama. U tom kontekstu, kruže glasine da Peking razmatra da svojim dužnicima da popust od 1% ako otplaćuju kredite ne u dolarima, već u juanima.

[adsenseyu1]

„Ovo će biti veliko olakšanje za svih ovih 165 zemalja“, kaže Muhamed Sad Mohsen.

Tako Kina i Rusija imaju realne mogućnosti da pogoršaju položaj dolara u svetu i time naškode Sjedinjenim Državama. Još je rano govoriti o potpunom krahu američke valute, ali je vrlo moguće govoriti o slabljenju njenih pozicija.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs

[adsenseyu4]