Britanija gura svet na ivicu nestanka: Rusija upozorava da će uzvratiti nuklearnim oružjem

Moskva još jednom upozorava da bi slanje municije sa osiromašenim uranijumom dovelo do velike eskalacije sukoba u Ukrajini.

Ukoliko Velika Britanija zaista isporuči Kijevu municiju sa osiromašenim uranijumom, to bi bio jedan veliki iskorak prema ozbiljnoj eskalaciji sukoba, upozorio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dok iz ovog ministarstva poručuju da Moskva neće ostaviti London bez odgovora.

„Svi se sećaju do čega je dovela upotreba osiromašenog uranijuma u Jugoslaviji i Iraku kada su stradale na desetine hiljada civila i vojnika NATO-a. Došlo je do naglog porasta onkoloških i drugih opasnih bolesti, zemljište je bilo kontaminirano decenijama“, rekao je Lavrov, a prenosi Raša tudej Balkan.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Izjava je usledila nakon jučerašnjeg saopštenja da će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati Ukrajini municiju sa radioaktivnim elementom, što je za vreme posete kineskog lidera Moskvi najavila zamenica britanskog ministra odbrane, Anabel Goldi.

Prema pisanju ruskih medija, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin dočekao je ovu vest na sastanku sa kineskim kolegom.

Ministar odbrane Sergej Šojgu dodao je da je svet sve bliži nuklearnom konfliktu, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova nazvala je namere Londona „jugoslovenskim scenariom“.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije objavilo je danas i zvanično saopštenje po ovom pitanju.

„Izjava Anabel Goldi još je jedna jasna potvrda da London želi da bude na čelu grupe onih koji ne žele dobro Rusiji. Na ovaj način, Anglosaksonci su i javno saopštili da žele da se sukob u Ukrajini podigne na jedan nov nivo. Jasno je pokazana sva ništavnost uverenja britanskih vlasti da žele da se Ukrajina oporavi posle konflikta. Englezi su spremni da zanemare građane Ukrajine.“

Jasno je da Englezi ne mare za to što bi municija sa osiromašenim uranijumom dovela do stradanja velikog broja ljudi i civila, kao i da bi bila naneta nepopravljiva ekološka šteta, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dalje podseća na sve sve teške posledice sa kojim su se suočili narodi Jugoslavije i Iraka, nakon što je Zapad odlučio da u njima upotrebi slične toksične i radioaktivne supstance.

Za kraj, Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije još jednom upozorava da ova odluka neće ostati bez posledica. „Prvobitna reakcija različitih međunarodnih struktura pokazuje da svet ne prihvata ovakve planove Londona.“

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)