Naslovnica U FOKUSU Kim dao snažnu podršku Putinu: „Ruska vojska će odneti veliku pobedu u...

Kim dao snažnu podršku Putinu: „Ruska vojska će odneti veliku pobedu u svetoj borbi za kažnjavanje zla“

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da je uveren da će ruske snage odneti veliku pobedu nad svojim neprijateljima.

„Uvereni smo da će ruska vojska i narod sigurno odneti veliku pobedu u svetoj borbi za kažnjavanje zla“, rekao je Kim, a preneo je Bi-Bi-Si.

Kim je ponudio Putinu „punu i bezuslovnu podršku“ u „svetoj borbi“ za odbranu svojih bezbednosnih interesa, očigledno misleći na rat u Ukrajini, i rekao da će Pjongjang uvek biti uz Moskvu na „antiimperijalističkom“ frontu, preneo je Glas Amerike.

Kim je ocenio odnose Severne Koreje sa Rusijom „glavnim prioritetom“.

On je rekao da je sa Putinom u Vostočnom u ruskoj Amurskoj oblasti razgovarao o taktičkoj i strateškoj saradnji, situaciji na Korejskom poluostrvu i situaciji u Evropi.

Kim je na zvaničnoj večeri rekao da je tokom razgovora sa Putinom postigao saglasnost o daljem jačanju strateške i taktičke saradnje, kao i o zajedničkoj borbi za zaštitu suverenog prava na bezbednost i stvaranju garancija za trajni mir.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Izrazio je uverenje da će susret sa Putinom doprineti da se prijateljski rusko-korejski odnosi transformišu u, kako je naveo, „neraskidive odnose strateške saradnje“, prenele su RIA Novosti.

[adsenseyu1]

Putin je rekao da je Kimova poseta protekla u prijateljskoj atmosferi, prenele su RIA Novosti.

On je dodao da Rusija i Severna Koreja nastoje da ojačaju prijateljske odnose i da deluju u ime mira, stabilnosti i prosperiteta zajedničkog regiona.

Na pitanje da li će Rusija pomoći Severnoj Koreji da izgradi satelite, Putin je, kako ga citiraju ruski državni mediji, rekao da su „zato i došli“.

On je dodao da Kim pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehnologiju i ukazao da Severna Koreja pokušava da razvije svemirski program.

Na pitanje o vojnoj saradnji, Putin je rekao „razgovaraćemo o svim pitanjima bez žurbe. Ima vremena“.

Putin je na početku sastanka poželeo dobrodošlicu Kimu i rekao da mu je drago da ga vidi.

Među tačkama dnevnog reda njihovih razgovora naveo je ekonomsku saradnju, humanitarna pitanja i „situaciju u regionu“.

Putin i Kim nisu razgovarali o nukleranom ratu tokom susreta, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Lideri Rusije i Severne Koreje sastanak su započeli na kosmodromu Vostočni, najvažnijem domaćem centru za lansiranje u Rusiji, obilaskom postrojenja za lansiranje svemirskih raketa Sojuz-2, tokom kog je Kim zasuo ruskog svemirskog zvaničnika pitanjima o raketama.

Kim i Putin su zatim razgovarali najpre zajedno sa svojim delegacijama, a kasnije i „jedan na jedan“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Odluka da se sastanu na kosmodromu sugeriše da Kim traži rusku tehničku pomoć za sopstvene napore da razvije vojne izviđačke satelite, koje je opisao kao ključne za povećavanje pretnje svojim nuklearnim raketama.

Poslednjih meseci Severna Koreja više puta je, bez uspeha, pokušala da lansira u orbitu prvi vojni špijunski satelit.

Zvanične fotografije su pokazale da je Kim bio u pratnji Pak Tae Songa, predsednika severnokorejskog komiteta za svemirsku nauku i tehnologiju, i mornaričkog admirala Kim Miong Sika, koji su povezani sa naporima Severne Koreje da se nabave špijunski sateliti i podmornice sa balističkim raketama sa nuklearnim oružjem, objavilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Za Putina je susret sa Kimom prilika da se popune zalihe municije koje je istrošio u 18 meseci dugom ratu, naveo je Glas Amerike.

Severna Koreja možda ima na desetine miliona zastarelih artiljerijskih granata i raketa zasnovanih na sovjetskoj tehnologiji koje bi mogle da daju ogroman podsticaj ruskoj vojsci u Ukrajini, kažu analitičari.

Kim je, takođe, doveo Jo Čun Rijonga, zvaničnika vladajuće stranke zaduženog za politiku municije koji mu se nedavno bio pridružio u obilascima fabrika za proizvodnju artiljerijskih granata i projektila, navodi Južna Koreja.

Očekuje se da će Kim zatražiti ekonomsku pomoć, kao i vojnu tehnologiju.

Zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko rekao je da bi Rusija sa severnokorejskom delegacijom mogla da razgovara o humanitarnoj pomoći, prenose ruske agencije.

Sporazum o oružju bi značio kršenje međunarodnih sankcija koje je Rusija podržavala u prošlosti.

(Tanjug)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social