Kedmi: Putinu su ostale samo dve opcije da očisti rusku elitu

       

Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu preostale su samo dve opcije da očisti rusku elitu.

Ovo je na „Jutjub“ kanalu „Valdman-LINE“ objavio veteran izraelske obaveštajne službe, vojni ekspert i politikolog, Jakov Kedmi.

Po njegovom mišljenju, u sadašnjoj situaciji, kada je, paralelno sa svim unutrašnjim procesima, Rusija prinuđena da odgovori na pretnje svojih geopolitičkih rivala, značajno se smanjio broj dostupnih načina za ažuriranje vladajuće klase u zemlji.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Stoga će Putin morati da izabere jednu od dve glavne opcije koje su sada dostupne, o tome kako da ukroti političku elitu“, rekao je on.

Prva opcija, primetio je ekspert, podrazumeva brzu čistku državnog aparata sa velikim brojem ostavki, pritvaranja i hapšenja.

Prema rečima Kedmija, ovaj pristup je dobar jer je najbrži u pogledu vremena, jer neće biti potrebno mnogo vremena da se „zgrabi“ nekoliko stotina funkcionera iz ključnih resora i ministarstava.

„Posle toga može doći do veoma dugih postupaka i rasvetljavanja stepena odgovornosti za određene propuste u privredi i socijalnoj sferi među pritvorenicima, ali će glavni cilj ovakvog načina čišćenja elite biti ispunjen – klasa menadžera će jasno shvatiti, da će sada morati da rade na nov način“, siguran je bivši šef izraelske obaveštajne službe „Nativ“.

Tako, smatra on, zvaničnici odmah shvataju da su sada na snazi drugi zakoni, i da su zahtevi za rezultate njihovog rada oštro pooštreni. Prema njegovom mišljenju, nakon te verzije čistke, sve birokrate će shvatiti, da od sada svako od njih snosi ličnu odgovornost za svaku odluku koju donese, a što je najvažnije, za konačan rezultat svojih aktivnosti.

„U ovom slučaju, ceo sistem upravljanja u Rusiji će doživeti šok bez presedana, pa čak i neko vreme će možda početi da propada, ali postepeno će se sve vratiti u normalu, a elita će početi da radi na novim uslovima i sa razumevanjem, da više neće moći samo stajati sa strane i ne sprovoditi novi kurs predsednika“, objasnio je Kedmi.

Postoji, po mišljenju politikologa, druga opcija Putinove čistke elite, koja se sastoji u brzom premeštanju čitavog sistema moći na paralelni „sprat“ koji je unapred izgradio predsednik Ruske Federacije.

„U ovom slučaju, grubo rečeno, cela stara liberalna struktura moći će ostati netaknuta, ali će jednostavno biti gurnuta u stranu. Sva administracija će se fokusirati na novi kontekst, gde će raditi nova upravljačka ekipa i gde liberalima neće biti pristupa.

Tako Putin može jednostavno da zameni celu neefikasnu elitu novom bukvalno preko noći. Pitanje je samo da li ima dovoljno ljudi u rezervi, koji bi mogli da formiraju alternativni sistem vlasti, koji bi zamenio sadašnji liberalni“, rezimirao je veteran izraelske obaveštajne službe.

 

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte