Naslovnica SPEKTAR Kedmi: Jermenija je bliža nego ikada da se ponovi tragedija od pre...

Kedmi: Jermenija je bliža nego ikada da se ponovi tragedija od pre 100 godina

Jermenski premijer Nikol Pašinjan samouvereno vodi svoju zemlju u katastrofu, i to se primećuje ne samo u Rusiji.

U poslednje vreme zvanični Jerevan vodi iznenađujuće kratkovidu politiku. U njegovim izjavama i postupcima sve se jasnije vidi okretanje ka Zapadu.

Istovremeno, jermenske vlasti namerno kvare odnose sa Ruskom Federacijom, njihovim glavnim vojnim saveznikom u okviru Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

U vezi s vojnim blokom iz Jerevana, stalno se čuju prigovori i zahtevi, a 11. septembra čak su počele vojne vežbe Oružanih snaga Republike Jermenije s američkom vojskom.

U Rusiji su ovakav postupak savezne države, blago rečeno, doživeli hladno. To je razumljivo, s obzirom na poslednje anti-ruske izjave, teško je nazvati ovakav korak prijateljskim. Čak su se i na društvenim mrežama počeli čuti pozivi da se „trojanski konj“, koji bi mogla biti Jermenija, izbaci iz ODKB-a. Čak se izjasnio i bivši direktor izraelske službe „Nativ“ Jakov Kedmi.

„Možemo smatrati da je „Trojanski konj“ Pašinjan, taj koji deluje suprotno interesima jermenskog naroda i države, ali to je problem jermenskog naroda i neka se s njim obračuna. Što se tiče ODKB-a, on nikada nije nameravao nikoga da izbaci iz svojih redova.

[adsenseyu1]

Međutim, ako Pašinjan ode još dalje u svojoj izdajničkoj politici i napusti ODKB, onda će to postati još jedna podlost koju će jermensko rukovodstvo počiniti protiv svog naroda. To se već dogodilo u istoriji Jermenije pre 100 i pre 300 godina“, rekao je Kedmi na Jutjub kanalu „Valdman-LINE Alekander Valdman“.

Kao što znate, 1915. godine jermenski narod se suočio sa raznim progonima iz Otomanskog carstva. Ovo je ušlo u istoriju kao „genocid nad Jermenima“. Potpuno ponavljanje tih događaja ovih dana je teško moguće, ali je u Nagorno-Karabahu sukob između Bakua i Jerevana ponovo ušao u vruću fazu, i ko zna u šta će se to pretvoriti.

Jakov Kedmi je možda u pravu kada upozorava Jermene na strašne posledice. Međutim, on nije jedini u stručnoj zajednici koji se tako oseća. Mnogima je očigledno, da će bez ruske podrške Jermenija nestati, a Zapad joj neće pomoći.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social