KECMANOVIĆ: ODLUKA JE PALA A NISU JE OBJAVILI – Sabirni centar za milione migranata biće u BIH – SRBI U OPASNOSTI?

bih

Piše: Nenad Kecmanović

„Pričom o migrantima u BiH neko želi da kreira političku priču, veću nego što ona objektivno zaslužuje. Kroz BiH je prošlo pet-šest hiljada migranata i oni ne žele tu ostati. To je odgovor onima koji u javnost plasiraju lažne vijesti da se sa migrantima želi promijeniti etnička slika BiH“ – izjavio je Mirko Šarović , član Savjeta ministara BiH iz RS ispred koalicije SDS-SDA. (Politika, 26. juni o.g.).

Tačno je da migranti ne žele da ostanu, ali naprijed ka Njemačkoj ne mogu, a nazad ka devastiranom Bliskom istoku – neće. Tačno je i to da ih zasad nema mnogo više od šest hiljada, ali nigdje ih nije ušlo pola miliona odjednom. Tačno je, takođe, da su dijagonalno „prošli“ kroz Bosnu od granice na jugoistoku do granice na sjeverozapadu, ali su oko Bihaća i zastali i ostali.

Možda je čak tačno i da niko ne želi da mijenja etničku sliku BiH, ali nešto mudžahedini, nešto vehabije, nešto Saudijci i nešto poviše migranti, a sve sami muslimani, pa se slika ipak objektivno mijenja.

Oni koji, po Šaroviću, preuveličavaju i dramatizuju, to su Dodik, koji je rekao da Srpska nije spremna da primi migrante koji će za tri godine automatski dobiti državljanstvo i promijeniti vjersko-nacionalnu strukturu BiH, i Ivica Dačić, koji je u novoj migrantskoj ruti prepoznao „zelenu transverzalu“. Mirkova reakcija podsjetila me na jednu epizodu iz predratnog Sarajeva …

ZIMSKA OLIMPIJADA – BIJELA ILI ZELENA

Neposredno uoči sarajevske Zimske olimpijade 1984. završena je „Zetra“, velelepna ledena dvorana za disciplne u zatvorenom. U gotovo pretprazničnoj atmosferi povodom otvaranja najveće međunarodne sportske manifestacije koja je ikada održana u regionu, niko u gradu se nije javno upitao šta znači neobično ime ZETRA.

Nejavno je procurilo da je to skraćenica za `zelena transverzala`, ali dok su se o tome diskretno raspitivali pojedini zapadni diplomati i akreditovani novinari, bilo je malo Sarajlija upućenih u geopolitičko značenje ove sintagme i spremnih da odgovore.

Da se nezgodne asoscijacije i žamor u osjetljivom trenutku ne bi proširili, službeno je objašnjeno da ime ledene dvorane dolazi otud što presijeca susjedni park i travnjak oko stadiona Koševo.

Nedovoljno da mnogi u pola glasa ne uoče da je Olimpijada – zimska, da je dvorana pokrivena ledom i okolni prostor pod snijegom, te da je bilo logično da se građevina, umjesto zelena, zove „bijela transverzala“, što ne bi imalo kontroverzne konotacije.

Istina, sarajevske zime odavno znaju da budu kišne bez snijega pa da iz blata proviruju buseni žućkasto-zelene trave, ali ta 1984. je, za belaj, bila baš snježna i grad je bio potpuno bjeo. Zato je poslije je diskretno pokrenuta istraga DB-a ko je u Olimpijskom komitetu i gradskoj upravi kumovao „Zetri“, ali bez rezultata.

Ubrzo su aktivisti „najbolje organizovane zimske olimpijade u istoriji“, na čelu sa drugom Brankom, postali izuzeti od odgovornosti. Tako se i do danas jedino pouzdano zna da je kum morao biti visokorangirani komunista i pouzdano se vjeruje da je bio muslimanske nacionalnosti. A glavni policajac i Srbin Duško Zgonjanin je jedva dočekao da se istraga prekine – da se ne zamjeri komšijama.

Ne znam zašto me Mirko podsjetio na druga Branka, a njegov kolega iz vrha SDS-a, Dragan Mektić, na druga Duška. Možda zato što je Mirko glavni partijski strateg SDS-a, a Mektić glavni policajac BiH iz iste partije. No kako god bilo, tri i po decenije po otvaranju olimpijske ledene dvorane, zelenom transverzalom su migranti iz islamskih zemalja evo stigli do ZETRE. A, šta ono bi „zelena transverzala“?

„ZELENO VOLIM TE ZELENO“

Zelena je omiljena boja muslimana jer se u vrelim arapskim zemljama iz kojih je islam potekao voda i vegetacija pojavljuju samo kao pustinjske oaze i fatamorgana. Legenda kaže da je prorok Muhamed nosio zeleni turban, a zelenu boju, kao simbol islama, proširile su Osmanlije u svim krajevima imperije.

Transverzala je pak poprečnica koja presjeca skup linija ili površina, a u konkretnom slučaju definiše strateški projekat uspostavljanja teritorijalnog kontinuiteta između muslimanskih enklava na liniji od Turske do Cazinske krajine.

Istovremeno to bi, i kao uzrok i kao posljedica, trebalo da osnaži samosvijest i jedinstvo muslimana na ovom prostoru. Sa krajnjim ciljem da demografskom ekspanzijom, stvaranjem političkih autonomija, prekograničnim privrednim povezivanjem, afirmacijom jedinstvenog islamskog kulturnog identiteta i oživljavanjem tradicije osmanskog kalifata, zadominira nad nevjerničkim manjinama, ovaj prostor priključi umi od Maroka do Indonezije.

Da bi Mirko bolje shvatio šta to znači i kuda vodi, bilo bi korisno da pročita Hantingtonov „Sukob civilizacija” i Davutogluovu „Stratešku dubinu”, ili bar da pita Mladena Ivanića koji to zna, a ćuti, i da onda pokuša da to objasni svome kolegi Mektiću. Radeći već više mandata u zajedničkim organima u muslimanskom Sarajevu i posljednje četiri u koaliciji sa SDA, Šarović je poprimio bošnjačku percepciju migrantske invazije na BiH, pa misli da to nije nacionalno-vjerski problem za zemlju sa tri konstitutivna naroda.

MIRKO I MIGRANTI

Zbog migrantske krize trese se EU, Junker, Merkelova, Makron i Tusk sazivaju vanredne sastanke na kojima se zemlje članice dramatično dijele i sukobljavaju u traženju zajedničkog stava i rastaju sa zaključkom da svaka zemlja treba da zadrži svoj pristup (29.07.18), a Srbin Mirko tvrdi da migrantsku plimu u BiH ne treba predimenzionirati i politizovati.

Njegova ocjena jeste originalna, ali ne i pametna. A ministar Mirko nije bilo ko! Aktuelni član zajedničkog organa Savjet ministara BiH, Šarović je od 2014. glavni strateg koalicije SZP-a sa SDA i kolaboracije sa tzv. međunarodnom zajednicom. I, oba partnera više puta su ga proglasila za naj-ministra godine. Mirko malo i tiho govori, al’ kad nešto kaže, trava ne raste.

Ako je njegov avaz stigao do Angele Merkel, kojoj zbog meke migrantske politike izmiče kancelarska funkcija, mora da joj je laknulo što BiH bezrezervno prihvata da migranti, umjesto da dođu u Njemačku, ostanu u Bosni. Ako je još otkrila da je Mirko Srbin u stranačkoj koaliciji sa Bakirom, njenoj sreći nema kraja.

MEKTIĆ JE PREZAUZET

Mirku je zbog obaveza u Ministarstvu trgovine vjerovatno promaklo da svi inostrani političari i analitičari predviđaju da će u narednim godinama novi muslimanski migrantski talasi udariti na granice EU, čak iznad maksimuma zabilježenog 2015, i bakću se kako da ih zaustave a ne odreknu se evropskih vrijednosti.

Stari zapadni Evropljani su zadovoljili potrebe za jeftinom radnom snagom, a novi, istočni, odbijaju da preuzmu teret čak i u ograničenim kvotama. Orban, kome su iz Brisela prijetili sankcijama zbog toga što je visokim čeličnim i nazubljenim bedemima iznevjerio evropske vrijednosti, mic po mic je postao uzor samozaštite granica EU.

Novi italijanski premijer Konte „stavlja tačku na licitiranje sa brojem migranata koji se pretjerano uvećao pod plaštom lažne solidarnosti“ (28.07.18).Hrvatski graničari su 3. marta pucali na migrante koji su i nakon upozorenja pokušali da uđu iz BiH.Premijer Kurc je čak sa druge linije fronta još ranije odlučno odbio prijem migranata iz islamskih zemalja, a 8. juna najavio da će Austrija protjerati 60 imama i zatvoriti sedam džamija.Srbija se, kao pripravnik za EU, najprije preporučila tradicionalnom nacionalnom gostoljubivošću, a potom diskretno pritvorila vrata jer neće da bude „veći katolik od pape“.

I dok migranti pristižu novom rutom između srpskog i crnogorskog dijela Sandžaka i tempom od stotinak dnevno koncentrišu u BiH, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je autoritativno obavještavao javnost da je „sve pod kontrolom“: jednog dana da vojska neće zaustavljati migrante, sutradan da ipak hoće, preksutradan da neće vojska, al’ hoće policija, da bi na kraju njegov pomoćnik za poslove sa strancima (opet SDS-ov Srbin Ujić) poručio da će BiH možda zatvoriti granice prema Srbiji i Crnoj Gori.

Glavni beiha bezbjednjak sumnjive školske spreme, pošto se pokazao na jednom poslu, dobio je još jedan – šefa izbornog štaba SDS-a, a potom i treći – partijskog povjerenika za Čelinac. Mektić postaje prava politička zvijezda opozicije u predizbornom periodu. Govedarica bi trebalo da se zabrine za lidersku stolicu, a vlast da zažali što u vrhu SDS nemaju više takvih kadrova.

MIGRANTI U BIH – NA 20 GODINA SA DRŽAVLJANSTVOM NAKON TRI

Od naglo uvećanih obaveza, Mektić, razumjeti ga je, nije primjetio da je u Briselu obznanjena ideja da se „svi migranti okupe u jednoj evropskoj zemlji, ali izvan granica EU i ugoste na više godina, sve dok u Briselu ne okončaju unutrašnju konsolidaciju“, što može potrajati i dvije decenije. Za utjehu, nagađalo se da bi umjesto BiH mogla da bude i BJRM i Albanija, ali ona prva je isključena zbog smjene vlasti, problema oko imena, uključivanja u NATO i sl, a ova druga je jednostavno saopštila da neće izbjeglice u svojoj kući.

Predstavnik Slovenije na tematskoj ministarskoj konferenciji u Sarajevu (07.07.18) „nije mogao da opovrgne da će BiH biti glavni sabirni centar migranata“. Da ne bi bilo nedoumica Sarajevu je već najavljeno milion i po evra kao nadoknada za zbrinjavanje do sada pristiglih migranata i obećanje da će poslati još para. Izbor je, očito, već pao na BiH, samo što nije zvanično objavljeno.

Radi se o zemlji ograničenog suvereniteta u kojoj protektorat, sa „bonskim ovlašćenjima“, odlučuje o svemu, pa i o importu migranata na veliko. Katoličko-protestantska EU je, po svemu sudeći, odlučila da svoje liberalne vrijednosti do daljeg preseli u svoje balkansko predziđe, da protjera radikalni islam u meke granice pravoslavnog svijeta.

Da li je to zaista samo „predimenzionirana i politizovana priča i lažna vijest da se sa migrantima mijenja etnička slika BiH“? Bošnjaci nemaju ništa protiv, nekim Srbima biće jasno tek kada bude kasno, a evrokratiju baš briga. Tačnije, ’moja brigo, pređi na drugoga’.

(SveoSrpskoj)