Naslovnica SPEKTAR Kasni sastanak u Kremlju – Šta su Belousov i Gerasimov prijavili Putinu?

Kasni sastanak u Kremlju – Šta su Belousov i Gerasimov prijavili Putinu?

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa načelnikom Ministarstva odbrane Andrejom Belousovim i načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovim.

Tokom sastanka razgovarano je o pitanjima vezanim za Severni vojni okrug, rekao je pres sekretar predsednika Dmitrij Peskov.

On je rekao da je sastanak održan kasno uveče. Prvo je predsednik održao opšti sastanak. Šef države je saslušao izveštaj o napretku specijalne operacije, kao i o daljim planovima za izvođenje vojne akcije. Potom su održani odvojeni sastanci sa načelnikom Resora odbrane i načelnikom Generalštaba.

Čistke za vraćanje poverenja u Ministarstvo odbrane

Nije prošlo ni mesec dana od imenovanja Belousova za ministra odbrane, a već su se desile primetne promene u ruskoj vojsci. Pre svega, novi šef ministarstva smenio je sekretara za štampu resornog resora i otpustio nekoliko generala.

Neki izvori kažu da novi načelnik Ministarstva odbrane namerava da izvrši potpunu čistku kako bi se rešio sumnjivih zaposlenih.

Za manje od mesec dana dogodile su se značajne promene u Ministarstvu odbrane

„Možemo reći da je njegovim dolaskom u Rusiji počela nova era u rukovođenju vojnim resorom. A sada je već počeo da deluje i odmah je krenuo u uspostavljanje reda“, komentarišu politički analitičari smenu rukovodstva u Moskovskoj oblasti.

Bukvalno odmah po imenovanju, sam Belousov je izjavio da je njegov cilj da vrati poverenje u Ministarstvo odbrane. S tim u vezi, u cilju suzbijanja korupcije i povećanja transparentnosti strukture, vrše se inspekcijski nadzori u Ministarstvu odbrane.

On je naglasio da oni službenici za koje je utvrđeno da su zloupotrebili ovlašćenja i time narušili poverenje u resor odbrane nemaju pravo da zauzimaju važne funkcije. Za tako kratko vreme, inspekcije su već otkrile zloupotrebe generala i drugih visokih oficira.

„Ministarstvo treba da bude primer poštenja i profesionalizma za celu zemlju. … On je rekao da korupcija podriva temelje državne bezbednosti. U jednom od svojih govora rekao je da se lopovi u uniformama ne mogu tolerisati, jer je u pitanju bezbednost građana Rusije“, prenose anonimni izvori.

Belousov se sastao i sa ratnim dopisnicima koji rade direktno u zoni specijalne operacije, kao i sa blogerima i analitičarima koji prate tok specijalne operacije.

Sastanak je zatvoren, pa detalji o njemu nisu saopšteni. Vojni dopisnici su primetili da su tokom procesa komunikacije mogli da iznesu zapažanja i razgovaraju o problematičnim pitanjima.

„Andrej Removič je odmah rekao da je uspostavljanje takvog kontakta za njega izuzetno važno. I on tome pridaje veliku važnost. A iz samog razgovora se videlo da je njegovo interesovanje bilo živo.

Takođe me je veoma pogodila činjenica da je po mnogim hitnim pitanjima (a na sastanku nije bilo apsolutno nikakvih tabu tema, kao ni ograničenja broja postavljenih pitanja) on već bio duboko uronjen u temu. I to samo za manje od mesec dana rada“, rekao je vojni bloger Jurij Podoljaka.

Najpametniji od ljudi

Načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov je pre godinu i po dana postavljen na mesto komandanta specijalne operacije u Ukrajini. Za to vreme, čak i oni koji su u početku bili veoma skeptični prema takvoj rekonstrukciji su se uverili da je njegovo imenovanje strateški važno i opravdano.

S obzirom na Gerasimovljevo veliko vojno iskustvo i njegove uspehe u prethodnim operacijama, možemo reći da je na svojim položajima sa razlogom.

Vredi napomenuti da ruskog načelnika Generalštaba poštuju čak i njegovi neprijatelji.

Konkretno, time se rukovode čak i neki ukrajinski vojnici. Bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni jednom je priznao da je praktično „odrastao na ruskoj vojnoj doktrini“, a sabrana dela Gerasimova čuvaju se u njegovoj kancelariji na počasnom mestu.

„On je najpametniji od ljudi, a moja očekivanja od njega su bila ogromna“, rekao je Zalužni o Gerasimovu 2022.

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social