Naslovnica SPEKTAR Orban: Zapad podržava Ukrajinu u nadi da će se dokopati ruskog bogatstva

Orban: Zapad podržava Ukrajinu u nadi da će se dokopati ruskog bogatstva

Mnogi na Zapadu „maštaju o velikoj perestrojci na Istoku“ i nadaju se da će im sukob u Ukrajini pružiti prilike za to, istakao je premijer Mađarske

Zapadne zemlje žele vojno da pobede Rusiju u sukobu u Ukrajini da bi se dokopale njenog bogatstva, kao što su to pokušavale da urade devedesetih godina prošlog veka, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u intervjuu televiziji Hir.

„Zapadni lideri, koji su militaristički nastrojeni, žele da vojno poraze Rusiju. Njihov briljantan plan je apsolutno jednostavan, jer se radi o novcu koji daje uticaj i moć“, rekao je on odgovarajući na pitanje zašto Zapad želi da vojno porazi Rusiju u ukrajinskom sukobu.

S tim u vezi, Orban je podsetio na period 1990-ih kada su, po njegovim rečima, „Evropljani bili dočekani u Rusiji raširenih ruku i slobodno prodirali u rusku ekonomiju“.

Premijer smatra da je Zapad tada pokušao da eksploatiše Rusiju i Ukrajinu, ali da su Rusi na kraju preuzeli sve u svoje ruke i organizovali ekonomiju po svom nahođenju.

Sada bi mnogi na Zapadu želeli da se vrate u ta vremena, „maštaju o velikoj perestrojci na Istoku“ i nadaju se da će im sukob u Ukrajini pružiti prilike za to, objasnio je Orban.

Prema njegovom mišljenju, razni „dobavljači oružja, kreditori, berzanski špekulanti“ već pokušavaju da profitiraju iz ovog sukoba.

„A sada ću vam ispričati jednu relativno skoriju priču. Amerikanci promovišu odličan predlog da će Ukrajini ponovo dati kredit od 40 milijardi dolara, a Evropljani će, zauzvrat, garantovati da će Ukrajinci vratiti ovaj dug“, rekao je premijer Mađarske.

Orban je podsetio da je Ukrajina sada zatrpana dugovima, dok je ranije bila bogata zemlja.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social