KAO GROM IZ VEDROG NEBA – TAJAC U MOSKVI: SAD mogu da vide sve ruske nevidljive letelice

Borbeni avioni i brodovi koji su dizajnirani da budu nevidljivi za radare (stelt tehnologija) bespomoćni su pod budnim okom SAR satelita, sa radarom sa sintetizovanim otvorom antene

Još 1955. godine Sovjetski Savez je svojim novim bombarderima odleteo na međunarodni avio-sajam kako bi stvorio iluziju da u svom arsenalu ima više aviona nego što je zapravo imao. Nagli i brzi napredak SSSR-a, uplašio je Zapad.

Međutim, veštački „proboj sovjetskih bombardera“ kasnije je opovrgnut nakon što su američki avioni U2 uspeli da snime sovjetske vazdušne baze.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

To je omogućilo Sjedinjenim Državama da prebroje sve sovjetske bombardere, a ispostavilo se da ih ima mnogo manje nego što su obaveštajci pretpostavljali.

Ali potraga za pravim odgovorom trajala je nekoliko godina i bilo je potrebno uložiti ogromna sredstva.

Komercijalni sateliti sada omogućavaju svakome ko ima pristup Internetu da dobije iste informacije.

Ruski bombarderi se mogu posmatrati skoro u realnom vremenu – zahvaljujući poboljšanoj visokofrekventnoj pokrivenosti, kvalitetu slike i raznim provajderima.

Od posebnog interesa su sateliti sa sintetizovanim otvorom antene. Za razliku od tradicionalnih satelita sa optičkim kanalima, SAR može da vidi objekte na površini Zemlje kroz oblake i noću.

Na zahtev američke analitičke organizacije US Naval Institute, jedna od američkih kompanija Capella Space, koja ima satelite sa radarom sa sintetizovanim otvorom antene [SAR] i obezbeđuje radarske satelitske snimke, snimila je odabrane ruske vazdušne baze i letelice u tim bazama.

Rezultati, kako je saopšteno iz američkog Pomorskog instituta, dobijeni su za samo nekoliko sati. Slike sa satelita Capella Space imaju rezoluciju [VHR] do 50 cm. Takođe imaju nizak nivo buke.

Jedna od izabranih meta bila je baza sa ruskim mornaričkim izviđačem Tu-142 Bear. Ovaj avion je u više navrata bio „heroj“ u izveštajima o njegovom presretanju u blizini Aljaske, Japana i Evrope.

Ove velike letelice, sa karakterističnim krilima sa četiri turboelisna motora, su „rođaci” bombardera koji su gađali Zapad pre više od 65 godina.

Tu-142 Bear bio je jasno vidljiv na snimcima. Bilo je isto tako jednostavno snimiti i pomorske bombardere Tu-22M Backfire. Radarske refleksije variraju u zavisnosti od uglova aviona prema senzoru, ali analitičari mogu lako da identifikuju ove letelice.

Teži izazov bila je nova generacija ruskih nevidljivih lovaca. Slike sa aerodroma Atubinsk u Rusiji, koje je napravio satelit SAR, prikazuje nekoliko aviona. Na jednoj od fotografija su dva nova ruska lovca Su-57 Felon 5. generacije.

Mogu se razlikovati od Su-34 parkiranih u blizini. MiG-31 Fox Hound i mali Su-25 Frog Foots uočeni su na drugim mestima u bazi.

Ovo može biti od velike važnosti za konstruktore pomorskih vozila, jer sve više zemalja usvaja površinske lovce i lovce pete generacije.

Ovo važi i za brodove koji koriste stelt tehnologiju. Oni, kao i Su-57, još uvek ne mogu da se sakriju od SAR satelita.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs