Naslovnica ŽIVOT Kako da zaspite za manje od 1 minut – VIDEO

Kako da zaspite za manje od 1 minut – VIDEO

dvbed378hd

[adsenseyu3]

Ova jednostavna vežba vam može pomoći da na bolji način mirno spavate i u stresnim situacijama.

Organizator je Harvard profesor dr.Andrew Weil. Tehnika disanja poznata kao 4-7-8, menja fiziologiju vašeg tela i poboljšava stanje uma.

Ovaj joga metod može biti najlakši i najjeftiniji način da se postigne duboka relaksacija usred popunjenog životnog rasporeda, koja će omogućiti da brže utonete u san.

4-7-8 Vežba disanja – kako je izvesti

Radite vežbe u poziciji koja je udobna za vas: Sedenje, stajanje, ležeći. Ako sedite, držite leđa uspravno.
Stavite vrh jezika iza gornjih prednjih zuba i držite ga tamo za vreme trajanja vežbe.

[adsenseyu1]

Dišite u potpunosti kroz usta, da vam zvuk bude kao da duva vetar (vhoosh zvuk).
Udahnite kroz nos tiho na tački 4.
Zadržite dah i brojte do 7.
Izdahnite kroz usta, dok ispuštate vhoosh zvuk, brojte do 8.
Ovo je jedan ciklus.
Ponovite ciklus 4 puta. Možda zaspite pre nego što završite poslednje ponavljanje.

Napomena: Izdah je dva puta duži od udisanja. To je važno da održavate odnos 4-7-8 dok vežbate. Podesite brojanje tokom disanja.

[adsenseyu4]

Možda ćete morati da počnete sa brojanjem brže, a potom napredovati ka sporijem ritmu dok se ne naviknete na rutinu. Brzina nije važna, pravilan odnos je taj koji donosi pozitivne efekte.

Dr. Weil predlaže da koristite ovu tehniku i kada se osećate stresno, tako da se možete nositi bolje sa svojim emocijama i dobiti bolje uravnoteženu reakciju. On savetuje da ponavljate vežbu najmanje dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče.

Uvek radite 4 ponavljanja na vreme. Posle mesec dana, seansu možete povećati i na 8 ponavljanja. Vremenom, kada se upoznate sa rutinom disanja,biće lakše da tehniku koristite i u svakodnevnim situacijama.

[adsenseyu1]

Postoje i drugi prirodni postupci koji vam mogu pomoći da zaspite: možete konzumirati ovu prirodnu supstancu ili možete jesti ove namirnice za bolji san.

Kako funkcioniše?

Kada se osećamo anksiozni ili pod stresom, više adrenalina biva pušteno u krvotok. Srce pumpa  brže i disanje postaje pliće i brže. Možda ćete čak zadržaiti dah na neprirodan način.

Kada primenite 4-7-8 tehniku, vi produžite udisanje, tako da uzimate više kiseonika. Kada zadržite dah, kiseonik počinje da putuje po telu, a onda polako oslobađate ugljen-dioksid tako što izdišete na kontrolisan način.

Osetićete da rad srca usporava, a možda čak doživeti i blagu pospanost jer tehnika funkcioniše na sličan način kao sedativ. Aktivira se parasimpatetički deo mozga, pa se više osećate opušteno i mirno.

[adsenseyu4]

Kada se koristi tehnika 4-7-8?

Kada pokušavate da zaspite.
Ako se probudite u toku noći.
Kada se naljutite.
Kada se osetite uznemireno ili uplašeno.
Svaki put kada osetite potrebu da se opustite.

Ovde je video koji objašnjava kako da koristite 4-7-8 tehniku disanja:

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]