JOŠ JEDAN SKANDAL U SRBIJI: Aida Ćorović napisala pismo Vučiću i njegovoj savetnici A U PISMU …

Mirovna aktivistkinja Aida Ćorović oštro je danas reagovala na pismo koje joj je uputila savetnica predsednika Republike Suzana Vasiljević, nakon što je trenutno nezaposlena Ćorović odbila ponudu Aleksandra Vučića da joj pomogne u pronalaženju posla.

Ćorović je naglasila da je odlučila da odgovori Suzani Vasiljević samo zato što je savetnica predsednika u svom pismu Tanjugu “napisala neke poluistine i ekspilicitne laži, s namerom da dezavuiše javnost, što uglavnom i radi poslednjih nekoliko godina”.

“Ton Vašeg pisma je pun ad hominem kvalifikacija, uvreda i pokušaja da me omalovažite i prikažete u svetlu koje Vama i Vašem pretpostavljenom odgovara. Više je nego očigledno da bi ste me rado sa sobom povukli u javnu arenu malograđanskog pljuvanja preko tarabe. To zadovoljstvo Vam neću pružiti. Valjajte se u palanačkom blatu s kim god hoćete, ali ja Vam nikada neću biti na raspolaganju za takve stvari”, napisala je, između ostalog, Ćorović i dodala:

„Dakle, bez obzira na to što mi je jasno da nikakvi argumenti i dokazi koji bi se i Vama lično, ali i onome ko stoji iznad Vas, stavili na uvid, ne znače ama baš ništa i da ćete sve iskriviti i pokušati da predstavite kao napad na lik i delo Aleksandra Vučića. Uostalom, to jeste Vaš posao – da budete Kerber i kidišete na svakoga ko se drzne da kaže bilo kakvu istinu o njemu. Odgovaram, zato, da javnost, ili bar onaj deo javnosti do koga mogu da dobace mediji koji nisu pod Vašom sve grozničavijom kontrolom, bude ispravno i bez manipulacije obavešten”, objasnila je Ćorović.

”U svom pismu mašete nekom našom prepiskom i namerno javnost dovodite u situaciju da veruje da je među nama posojala neka komunikacija koja bi mogla da me diskredituje. Pa, da otklonimo sve sumnje. Ako nećete Vi da kažete o čemu se tačno radi, reći ću ja: obraćala sam Vam se dva puta mejlom. Prvi put u septembru 2014. da dogovorimo sastanak sa tadašnjim premijerom, vezano za tada izuzetno aktuelnu temu upravljanja rizicima od katastrofa. Tada je zakazan sastanak, koji, naravno, nikada nije realizovan”, navela je Ćorović.

Kako ističe, drugi put se obratila savetnici predsednika Vučića zbog deložacija nekoliko porodica prosvetnih radnika, zarad rekonstrukcije i izgradnje novih delova škole “Rastko Nemanjić Sava” iz Dojevića, naglašavajući da odgovor nikada nije dobila.

„Dajem drugu šansu i onima koji mi bukvalno rade o glavi”

”SMS koji pominjete poslala sam Vam u julu 2015. godine, a odnosio se na odlazak Aleksandra Vučića na komemorativni skup u Potačarima. U toj poruci dajem svoju iskrenu podršku jednom takvom gestu i daću je uvek i svakome ko čini bilo kakav napor koja vodi ka pomirenju u regionu. Ja nikada nisam imala problema da neistomišljenicima pružim ruku ili ih javno podržim ako smatram da su učinili iskorak i uradili nešto dobro za društvo. Duboko verujem u ljudsku dobrotu, verujem da čovek može da doživi katarzu, verujem da čovek može da se promeni. Zato uvek i skoro bez izuzetka ljudima dajem drugu šansu, čak i kada se radi o onima koji mi, bukvalno, rade o glavi”, poručila je Ćorović.

Ona je istakla da ”sa ogromnim ponosom može da se osvrne na dvadesetak godina svog rada u Novom Pazaru”, za šta, kako tvdi, ima brojne dokaze.

”I ne, ne mislim na nagrade i priznanja, već na dirljiva i iskrena pisma i poruke stotina mladih s kojima sam sarađivala i uticala da se njihovi životi promene na bolje. Većina tih mladih ljudi, danas živi daleko od ove zemlje, zahvaljujući upravo politici koju vodi čovek koga tako vatreno branite. Zaostavština svakoga od nas je merljiva i ne može biti okrnjena tuđim zlim namerama i tračevima, te sam sigurna da će uskoro doći vreme kada će biti moguće da i Vi i ja izmerimo ono što je ostalo iza nas kao amanet za budućnost. Ja se uvelike radujem takvom trenutku, za Vas nisam sigurna”, naglasila je aktivistkinja.

Ćorović se osvrnula i na deo pisma Suzane Vasiljević u kojem podvlači da nije članica stranke na vlasti.

”To što niste član stranke za koju, de fakto, radite, ne znači ništa. Ima, gospođo Vasiljević, jedna stvar koja je neuporedivo važnija od članske karte SNS-a, a to je moralna ’propustljivost’ svih vas koje silovita gravitacija Aleksandra Vučića nezadrživo vuče ili, pak, imate svoje, uglavnom banalne i krajnje lukrativne razloge. Što beskrupolozniji, bezočniji i nemoralniji, vi ste poželjnjiji da budete saradnici Aleksandra Vučića. Članska karta je za ’siću’, za one koji moraju da pokažu i dokažu lojalnost. Vama ne treba ta vrsta dokaza. Jer, Vi jeste srž klana koji nam je razorio, opljačkao, kidnapovao i uništio državu, toliko da se više nikada ne može vratiti na staro. Vi ste, Suzana, saučesnica u zločinu i mnogo više od članske karte Vas vezuje za intersnu grupu kojoj pripadate”, smatra Ćorović.

Ona je poručila Suzani Vasiljević da “sa ljudima poput nje i njene ekipe nema šta da traži” i da joj pomoć Aleksandra Vučića nije potrebna.

”Naučila sam da se ’čuvam Danajaca i kad darove nose’. Zar zaista mislite da sam toliko naivna i glupava da ne shvatam da ste mi dali priliku da me kupite!? Da pokažete lažnu samilost ne bi li još jednog političkog neistomišljenika potkupili i ućutali. U trenutku kada, bez ikakve želje da se jadam, prolazim kroz najteži period u svom životu, kada se borim za živote dvoje najbližih i najvažnih ljudi, luksuz je odbiti pomoć. Ali, ono što ni Vi, Suzana ne razumete, a ni Vaš šef, jeste da se pomoć daje da bi se pomoglo drugom ljudskom biću, a ne da bi se duvao sopstveni ego. I ne da bi se pomoć zlouptrebila kao mito, reket ili slična prljava rabota. Uostalom, sama činjenica da pominjete neke ’rekete za projekte’ govori o Vašem viđenju stvari, pokazuje Vaš kriminalni mind set i pravac u kome razmišljate”, naglasila je Ćorović.

Aktivistkinja je dalje napisala da bi “morala mnogo da duma i upotrebi maštu” da bi shvatila kako to ona može da reketira Suzanu Vasiljević i, kako kaže, njenog šefa.

”Zašto biste mene zvali za bilo koje poglavlje i saradnju kada više nisam aktivna u civilnom sektoru i zašto bih se (jeftino ili kako god) promovisala? Kome bih se promovisala? Opoziciji s kojom nemam kontakte? Ambasade, ambasadore i prve sekretare (to Vas je izgleda posebno sekiralo) s kojima nemam saradnju? Građanima grada na čije se ’probleme nisam osvrtala’, a i ne živim više u tom gradu? Valjda se čovek promoviše (jeftino ili skupo, a Vi svako jeste stručnjakinja za skupe promocije) da bi, u konačnici, imao neke vajde od toga? Koju ja to, korist, pitam Vas, mogu da imam? Od koga? Kome upućenu? Dajte, Suzana, možete Vi bolje od toga! Ili Vam je ponestalo pljuvačke?”, upitala je Ćorović i poentirala:

”Bojim se da Vi ništa niste razumeli, a ja sam svoj cilj postigla – da se malo jače čuje glas onih koje ste unesrećili otimajući im zaslužena radna mesta. U mesecima koji slede, taj glas će biti mnogo snažniji i jači, narastaće sve dok ne postane zaglušujući, čak i za vaše, kada je sve čovečno u pitanju, neosetljive uši”, zaključila je Ćorović.

Podsetimo, mirovna aktivistkinja Aida Ćorović objavila je nedavno na svom Fejsbuku profilu da je nezaposlena i da traži posao, na šta je reagovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji joj je ponudio pomoć u pronalaženju posla. Ćorović je tu ponudu odbila, a svoju odluku obrazložila je u “otvorenom pismu“ koje je objavio nedeljnik NIN.

Aida Ćorović je u tom pismu zahvalila Vučiću što je ponudio da joj pomogne da nađe posao, dodajući da “tu ponudu smatra uvredljivom, ma kako bila dobronamerna“.

“Ponudili ste mi pomoć i milostinju, ali one meni nisu potrebne. Meni, kao i hiljadama ljudi u Srbiji, ne treba milostinja, nama treba sistem – objektivan, zasnovan na stručnosti i kompetencijama, koji ne diskriminiše i daje šansu svima“, navela je Ćorović.

On je poručila predsedniku Republike ne dozvoli da se donatorima i međunarodnim organizacijama šalju liste na kojima su neki od ljudi, među kojima je i ona, označeni kao “neprijatelji naroda i države”.   “Nemojte dozvoliti da se svi fondovi, koje država daje za razvoj građanskog društva, čerupaju kao ratni plen i zloupotrebljavaju kao nešto što je namenjeno organizacijama pod kontrolom Vaše stranke i Vama bliskih stranaka“, reči su kojima se Ćorović obratila Vučiću, dodajući da treba da se “mane članskih karata” ako želi da bude predsednik svih građanki i građana Srbije.

Na sadržinu “otvorenog pisma“ predsedniku Srbije reagovala je njegova savetnica Suzana Vasiljević, koja je ocenila da javno objavljen odgovor Aide Ćorović na spremnost i ponudu Aleksandra Vučića da joj pomogne da nađe posao predstavlja “jeftinu promociju”.

Vasiljević u pismu Ćorović, koje je objavila agencija Tanjug, konstatovala da je tekst Ćorović “nesvojstven nekom ko za sebe kaže da je obrazovan, kvalifikovan, misli svojom glavom…“, dodajući da na taj tekst odgovara jer je “ona bila ta koja je pozvala Ćorović u ime predsednika“.

„Bivšoj vlasti ste služili samo za disciplinovanje Sandžaka“

Savetnica predsednika je podvukla da “ni ona nije član nijedne stranke, pogotovo ne predsednikove“, da ne pripada nijednoj interesnoj grupi, nije deo bilo čijeg klana, a da, „gle čuda, radi, i to u kabinetu tog istog čoveka koji je ponudio pomoć Ćorović“

„Ne člansku kartu, gospođo Ćorović, ne milostinju – već pomoć“, istakla je Vasiljević i zatražila od Ćorović da joj oprosti na „izvesnoj grubosti“, jer je, kako je navela, i ona mogla, kao Ćorović sada, da 2015. i 2016. godine na njene mejlove i SMS poruke odgovara javno. „A, nisam. A nije ni on“, podseća Vasiljević.

„Mogla bih danas, kao što sam mogla i pre 10-12 godina, da govorim o pomoći ambasada i međunarodnih predstavnika, koje su upućene na Vašu organizaciju i Vas lično, ne zato što ste bili posebno važni i vredni, već zato što ni onda država Srbija i tadašnja vlast nisu hteli da Vam pomognu. Služili ste im samo za disciplinovanje Sandžaka“, napisala je Vasiljević.

Ona je dodala da se ne seća da je Ćorovic tada imala potrebu za javnim obraćanjem.

„Nekako ste tiho zvali ambasadore i prve sekretare nekih evropskih ambasada, lamentovali i tražili pomoć. Tada Vam nije smetalo to što su ljudi u Vašem kraju bili na rubu egzistencije, što su odlazili mladi, što su sve institucije bile pod kontrolom jedne stranke, što nisu birali najbolje, već samo clanove svoje stranke, što ste okretali glavu od ljudi čiji su životi tada bili uništeni… „, piše Vasiljević.

Aidu Ćorović je pitala da li je ona u to doba bila „saučesnik u zločinu ili samo jedna preplašena članica nevladinog sektora koja je ćutala na sve to, koja je okretala glavu, plašeći se da će da izgubi i ono malo sredstava koje je od stranih predstavnika dobijala“.

Vasiljević je pitala i kako to da je čovek, koji je po mišljenju Ćorović, nastojao da uspostavi konačno pomirenje na Balkanu – „setićete se SMS poruka koje ste mi slali posle Srebrenice“, podseća Vasiljević – sad postao autokrata, kod kojeg se sve svodi na lične interese, uz ignorisanje ljudi koje Ćorović „svakodnevno viđa“.

„Da li zato što je odbio da plati reket za Vaše ‘projekte‘ u Novom Pazaru? Zato što je od neke druge NVO tražio mišljenje za Poglavlje 35, a ne od Vas?“, upitala je Vasiljević.

Savetnica je konstatovala da je Aidi Ćorović pomoć ponuđena bez ikakvih uslova i na dostojanstven način, koji je i te kako uzeo u obzir i njenu situaciju.

„Nije lepo što Vi to koristite za jeftinu promociju. I ne bi bilo lepo od mene da iz isto tako jeftinog razloga objavljujem našu mejl i SMS prepisku. Ja, ipak, za razliku od Vas, biram da privatna prepiska, kao i razgovor, ostanu privatni, jer držim da privatnost naših prepiski i razgovora brani nas same od potencijalne nepristojnosti i grešaka“, zaključila je Suzana Vasiljević.

(N1 Beograd)