Naslovnica IZA OGLEDALA JEZIVO SAZNANJE KOJE NAM NISU REKLI: Spremaju svemirski brod da nuklearnim oružjem...

JEZIVO SAZNANJE KOJE NAM NISU REKLI: Spremaju svemirski brod da nuklearnim oružjem uništi asteroid KOJI DOLAZI

fdtrezhtrjhgfbfbdfgsgehsfwsegf

S obzirom na šanse da veliki asteroid pogodi Zemlju i izbriše čovečanstvo koji izgleda uznemirujuće stvarno, NASA i Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost (NNSA) udružili su se da razviju novu svemirsku letelicu da skrene potencijalno smrtonosni svemirski asteroid od naše planete.

Nazvana HAMMER (Mission of Hipervelociti Mitigation Mission for Emergenci Response), nova svemirska letelica ili će se sudariti sa dolazećim asteroidom kako bi promenila svoj pravac daleko od Zemlje, ili  će je uništiti  nuklearnim oružjem.

[adsenseyu1]

Kao deo eksperimenta, NASA je poslala OSIRIS-REk sondu na asteroid blizu Zemlje pod nazivom „Bennu“, kako bi prikupila uzorak sa njegove površine i napravila strategiju za opasan asteroid koji će tek doći.

Izračunavajući trajektoriju sonde za hipotetičku misiju HAMMER-a, istraživači su utvrdili da postoji mala šansa da se „Bennu“ može sukobiti sa našom planetom 2035. godine. Udarajući Zemlju, „Bennu“ bi proizveo 1,15 gigatona eksploziju, koja je 23 puta veća od najsnažnije hidrogenske bombe koja je ikada eksplodirala.

[adsenseyu5]

Putujući po 22.000 milja na sat, HAMMER od 8.8 tona, i dalje ne bi mogao da proizvede dovoljno jak udarac da „pogura“  čak i relativno mali asteroid poput „Bennu-a“.

Specijalisti NASA-e vjeruju da će morati da miniraju čitavu flotu letilice HAMMER, kako bi usporili asteroid i promenili njegovu putanju prema Suncu.

U slučaju da se ranije ne otkloni asteroid, dostupna je i nuklearna verzija HAMMER-a, uz aktuelno američko nuklearno oružje dovoljno moćno da obori dolazeći asteroid veličine „Bennu-a“.

Ono što ostaje nejasno je koji je to asteroid za kojeg spremaju ovu strategiju i kada će on biti blizu Zemlje. To za sada niko ne saopštava a zagonetno je i ćutanje stručnjaka iz Rusije i Kine.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu6]