Naslovnica U FOKUSU Jeziva najava generala! Hvataće Ukrajince po Nemačkoj, Poljskoj…

Jeziva najava generala! Hvataće Ukrajince po Nemačkoj, Poljskoj…

Ukrajince koji borave u zemljama EU treba poslati na front, izjavio je penzionisani general NATO-a Ben Hodžis u intervjuu za „Kyiv Post“.

– Imate mnogo ljudi, milione žena i muškaraca sposobnih za vojnu službu, koji bi mogli da služe u vojsci. Ali umesto toga, oni su u Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji. Oni treba da služe. To se mora promeniti – rekao je on.

Prema rečima generala, Ukrajina mora povećati broj vojnika, ali ne preduzima potrebne „pravne i finansijske“ korake da to postigne.

U Ukrajini je 18. maja stupio na snagu zakon o pojačanoj mobilizaciji. Dokument obavezuje sve vojno obavezne da u roku od 60 dana od stupanja zakona na snagu ažuriraju svoje podatke u vojnom odseku.

Za to je potrebno lično se pojaviti u vojnom odseku ili se registrovati u „elektronskom kabinetu regruta“, preko kojeg se takođe može uručiti poziv za vojnu službu. Poziv će se smatrati uručenim čak i ako regrut nije lično video dokument: datum „uručenja“ će biti datum kada je u dokumentu stavljen pečat o nemogućnosti lične dostave.

U zakonu je navedeno da vojno obavezni moraju stalno nositi sa sobom vojnu knjižicu i pokazivati je na zahtev službenika vojnog odseka ili policije. Onima koji izbegavaju vojnu obavezu može biti oduzeto pravo na upravljanje vozilom.

Rokovi demobilizacije nisu navedeni u dokumentu, što je izazvalo nezadovoljstvo kod nekih poslanika.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social