Izvršena smrtna kazna u Iranu: Pogubljen britanski špijun

Iran je pogubio britansko-iranskog državljanina i nekadašnjeg zamenika ministra odbrane Alirizu Akbarija, objavile su lokalne sudske vlasti.

„Aliriza Akbari osuđen je na smrtnu kaznu zbog korupcije i podrivanja unutrašnje i spoljašnje bezbednosti sopstvene države kroz špijunažu za Veliku Britaniju“, prenela je iranska agencija Mizan.
Velika Britanija je osudila njegovo pogubljenje, koje je nazvala „politički motivisanim“.

„Ovo je bezosećajan i kukavički potez varvarskog režima koji ne poštuje ljudska prava sopstvenog naroda“, izjavio je britanski premijer Riši Sunak, prenosi Rojters.

Iranski sud optužio je Akbarija, koji je uhapšen 2019. godine, za dobijanje 1,8 miliona evra, 265 hiljada funti i 50 hiljada dolara za špijunažu. On je navodno priznao da je kriv za zločine koje nije počinio tek nakon mučenja, tvrdi Bi-Bi-Si na persijskom.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli rekao je da ovo pogubljenje „neće ostati neosuđeno“, ali nije komentarisao iranske navode da je Akbari špijunirao za britanske obaveštajne službe.

Iranski mediji tvrde da je Akbari igrao ključnu ulogu u atentatu na vodećeg iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, koji je 2020. godine ubijen u napadu za koji Teheran optužuje Izrael, prenosi Rojters.

Akbari je nekadašnji bliski saradnik sekretara iranskog Saveta za nacionalnu bezbednost generala Alija Šamhanija, čiji je zamenik bio dok je on vodio ministarstvo odbrane od 1997. do 2005. godine, navodi britanska agencija.

Odnosi Irana i Velike Britanije pogoršali su se poslednjih meseci, pošto je London oštro osudio odgovor iranskih vlasi na antivladine proteste koji još od septembra bukte u toj zemlji.

Kabinet britanskog ministra spoljnih poslova objavio je da Velika Britanija razmatra da iransku Revolucionarnu gardu proglasi za terorističku organizaciju.

(RT)