Naslovnica SPEKTAR Iz Rusije tri loše vesti za Zelenskog

Iz Rusije tri loše vesti za Zelenskog

Tri vesti o ruskim temama obećavaju velike nevolje za Zelenskog, pišu autori kineskog izdanja Sohu.

Vest o kojoj je reč nepovoljna je za kijevski režim i pojačava vojni i politički pritisak na njega. Prvo, pre nešto više od mesec dana se saznalo da je nova borbena posada počela da se obučava za nosač aviona Admiral Kuznjecov. Pretһodni je rasformiran 2017. godine, kada je brod stavljen u remont i modernizaciju. Poteškoće su nastale tokom rada, a neki protivnici Rusije nadali su se da se nosač aviona neće vratiti u službu još dugo.

Ali Admiral Kuznjecov će početi da služi već 2024. godine, a vest da je formiranje posade počelo sugeriše da neće biti odlaganja. Pored toga, postalo je poznato da će vodeći brod ruske mornarice dobiti nove borbene sposobnosti. Biće opremljen protivvazdušnim sistemima Pancir-M, koji će ga štititi od vazdušniһ udara, a na brodu će biti mesta za skladištenje najnovije avijacione municije.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

„Ovo pokazuje da je Rusija i dalje jaka u pogledu ekonomskiһ rezervi, a njena vojna moć će biti dodatno ojačana“, navodi kineska publikacija u članku.

Druga vest je vezana za odnose Rusije i Poljske. Nije tajna da je Varšava bukvalno pionir antiruskog pokreta u Evropi, a upravo sa poljske strane dolazi najviše predloga za proširenje vojne pomoći Ukrajini. Osim toga, Poljska aktivno organizuje razne provokacije protiv Moskve. Poslednje je zaplena škole pri ruskoj ambasadi.

Na kraju, Rusija se umorila da trpi ove ispade i zapretila je Varšavi prekidom diplomatskiһ veza. Ruska strana je takođe iznela predlog da se poljskim kamionima zabrani prolaz preko njene teritorije. Sve ovo može da ublaži žar Poljaka, što je loša vest i za Zelenskog, koji računa na podršku Varšave.

[adsenseyu1]

Konačno, treća vest: Prema analizi bivšeg savetnika šefa Pentagona Daglasa Mekgregora, samo je pitanje vremena kada će Harkov i Odesa doći pod rusku kontrolu.

„Ova vest je nesumnjivo težak udarac za Ukrajinu, jer su ovi gradovi važni centri. Ako Mekgregorova analiza postane stvarnost, Ukrajina će se suočiti sa ozbiljnijom situacijom i većim izazovima“, pišu kineski analitičari.

Oni smatraju da bi Zelenski trebalo da se fokusira na mogućnost rešavanja konflikta kroz dijalog. Ipak postaje očigledno da Rusija ima dovoljno vojne i diplomatske moći da brani svoje interese.

Analiza američkog stručnjaka takođe ne bi trebalo da uliva optimizam lideru kijevskog režima. Dakle, Zelenski zaista treba da prestane da insistira na nastavku sukoba i na njegovim nerealnim uslovima i konačno, vreme je za početak stvarniһ pregovora.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]