Naslovnica ŽIVOT Istina o brojevima: Koji je taj srećni broj?

Istina o brojevima: Koji je taj srećni broj?

bnfghsdf

[adsenseyu2]

Olimpijske igre u Pekingu počele su 8. 8. 2008. tačno u 8.08. Slučajnost? Ne baš, jer Kinezi broj 8 smatraju najsrećnijim.

U istočnjačkoj kulturi broj osam  je znak napretka, sreće i bogatstva. Smatra se da je veoma srećan broj i koristi se koliko god je moguće u svakodnevnom životu u mnogim oblastima Kine (adrese, datumi venčanja, telefonski brojevi…). Broj osma je povezan sa elementom Zemlje, mešajući u sebi ideje stabilnosti, posvećenosti i umerenosti. Svi brojevi koji sadrže osam – 18, 28, 38… a naročito 88, prema kineskom verovanju takođe su srećni brojevi.

Broj četiri  predstavlja nesrećan broj u skladu sa feng šui pravilima, ali i svuda po Kini. Reč “četiri” zvuči kao reč “smrt”, odnosno nesreća. Četvorka se izbegava po svaku cenu u mnogim delovima Kine. Ovaj broj se takođe povezuje sa drvenim elementom jer predstavlja koncept smrti i ponovnog rađanja. Broj 13 se takođe smatra nesrećnim, jer krajnji zbir ovog broja iznosi četiri.
Evo šta znače ostali brojevi:

– 1 je simbol nezavisnosti, međutim, često zna da izazove osećaj usamljenosti čak i u okruženju sa mnogo ljudi. Ovo je dobar broj za one koji žele da ostanu sami i posvete se isključivo poslu.

[adsenseyu4]

– 2 je broj koji je pogodan za mlade porodice i parove. Odnosi se na romantičnost i osećajnost. Zahvaljujući svom miroljubivom i druželjubivom uticaju, u normalnim okolnostima ovaj broj utiče na ljude da se bolje slažu i razumeju i budu tolerantniji jedni prema drugima.

– 3 simbolizuje život i izobilje. Veruje se da je to srećan broj, povezan je sa kineskim elementom Drveta, koji podržava kreativnost i izlazak sunca ili pak rođenje.

– 5 je broj koji simbolizuje pet elemenata u univerzumu: zemlja, voda, metal, drvo i vatra, i donosi harmoniju. Broj 5 je i broj koji donosi promene. Odgovara onima koji vole avanture i uzbuđenja.

– 6 kada se izgovori na kineskom zvuči kao reč bogatstvo, ili nešto profitabilno. Otuda se ovaj broj smatra srećnim i označava nešto što se lako završava i vodi do uspeha. Strašni broj 666 u zapadnoj numerologiji, zapravo je veoma pozitivan u kineskoj kulturi, koji utrojava sreću šestice. Broj 6 je povezan sa elementom metala, koji predstavlja novac i poverenje.

– 7 za Kineze nema specifičnu simboliku tako da se i on može podvesti pod neutralne brojeve, mada postoji i mišljenje da je taj broj povezan sa našim duhovnim mogućnostima i razvojem, ali i željom da se živi kao pustinjak. Veruje se takođe da oni koji preferiraju broj 7 više vole duhovne od materijalnih vrednosti.

– 9 u kineskoj numerologiji je pozitivan broj. Predstavlja dugovečnost. Povezuje se sa imperatorom Kine. To je jedina cifra koja predstavlja Vatru, koja se povezuje sa istinom i motivacijom.

(zena.blic.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]