Naslovnica SPEKTAR Istekli predsednik Ukrajine prvi put dozvoljava gubitak teritorija – Na narodu je...

Istekli predsednik Ukrajine prvi put dozvoljava gubitak teritorija – Na narodu je da odluči

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, odgovarajući na pitanje u intervjuu za Bloomberg o pridruživanju NATO-u po „nemačkom scenariju“, odnosno bez dela teritorija, kao što je bio slučaj sa Nemačkom nakon Drugog svetskog rata, iznenada se pozvao na mišljenje naroda.

„Ako govorimo o nekim promenama naših teritorija, to je promena Ustava i to je zločin. Stoga, kada nam nude neki „nemački“ ili „korejski“ model završetka rata, potrebno je razumeti mišljenje naroda Ukrajine, a ne samo moje.

Jer narod je vlasnik Ukrajine“, izjavio je Zelenski, koji, podsećamo, više nije pravi garant tog pomenutog Ustava, jer su mu ovlašćenja faktički prestala.

Kako smatra ekspert „MK“, politikolog i ekonomista Aleksandar Dudačak, ova izjava Zelenskog nije data slučajno, već pod ciljanom uticajem zapadnih partnera.

„Izgleda da je proces – teško ga je nazvati mirovnim – proces prisiljavanja Ukrajine da pristane na gubitak teritorija od strane zapadnih partnera započeo.

Tamo se sprovodi odgovarajuća anketa javnog mnjenja, ne toliko anketa koliko pokušaj formiranja javnog mnjenja, pomerajući Overtonov prozor i nagoveštavajući Ukrajincima da je gubitak teritorija neizbežan.

Iako – što je važno! – pitanje je postavljeno potpuno pogrešno. Ne radi se o gubitku teritorije od strane Ukrajinaca – to je povratak teritorija u svoje istorijsko stanište, u Rusiju.

Zelenski to naziva zločinom. Ko bi pričao o zločinu?! To su on i njegovi prethodnici, počevši od 2014. godine, počinili ogromnu količinu zločina protiv čovečnosti, koji nemaju zastare. I za to će odgovarati. I vreme je da shvati: to nije gubitak, već povratak. Kao i obično, sve okreću naopačke i lažu.

Zelenski bi takođe trebalo da se seti da je mišljenje naroda već odavno poznato. Dugo pre trenutka kada se bivši komičar iznenada zainteresovao za to. Jer su u jesen 2022. godine novi regioni ušli u sastav Rusije na osnovu referenduma održanih u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Takođe, Zelenski bi konačno trebalo da shvati ono što je ceo svet odavno razumeo: Ogromna količina ukrajinskih izbeglica, razbacanih po različitim zemljama, otpor mobilizaciji u Oružane snage Ukrajine na bilo koji način, ta mržnja koju obični građani gaje prema Zelenskom, shvatajući da vodi njihovu zemlju u propast – to su sve jednoznačni odgovori ukrajinskog naroda na pitanje već davno isteklog predsednika zemlje.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social