[adsenseyu2]
Dijeta-ishrana po krvnim grupama, popularizovana od strane dr Peter D’Adama zasnovan je na ideji da svaka od četiri glavne krvne grupe – A, O, B i AB -zahteva drugačije hranljive materije i zahteva posebnu hranu za održavanje optimalnog zdravlja.
Takođe, za svaku krvnu grupu,postoji spisak namirnica koje su povezane sa povećanom telesnom težinom, letargijom i opštom životnom neravnotežom.Iako dijeta po krvnim grupamane prima neke posebne kritike u naučnom svetu, neke studije i neposredni dokaz pokazuju da ima neke zasluge u poboljšanju zdravlja. Proverite sa svojim lekarom pre nego što započnete ishranu po krvnim grupama da biste saznali da li je prikladna za vas.
Ako već neznate saznajte svoju krvnu grupu ili posetite svog lekara.
Ishrana za krvnu grupu O
Pripadnici krvne grupe O su originalni “lovci” i dobro reaguju na nevegetarijansku ishranu koja je bogata proteinima životinjskog porekla, kao što su riba, ćuretina, piletina,govedje i svinjsko meso.Kombinujte svoju proteinsku ishranu bogatu mesom sa dosta voća i povrća i malo integralnih žitarica.Osobe sa krvnom grupom O treba da izbegavaju pšenicu, mlečne proizvode, šećer, kofein i alkohol.Dijete za mršavljenje koje najviše odgovaraju ovoj krvnoj grupi su proteinske dijete a posebno Atkins dijeta.
Ishrana za krvnu grupu A
Treba da konzumirate najviše hranu biljnog porekla i imate uglavnom vegetarijanski način ishrane ako ste tip A. Osobe sa krvnom grupom A su prirodni vegetarijanci jer imaju nizak nivo hlorovodonične kiseline u želucu, koja je neophodna za varenje teških proteina iz mesa. D’Adamo preporučuje vegetarijansku ishranu koja uključuje soju, pasulj, povrće i integralne žitarice. Pripadnici tipa A su često osetljivi na gluten i treba da pokušaju da ga izbegavaju,a takodje i pšenicu i proizvode od nje, šećer i mlečnie proizvode.Za unos proteina životinjskog porekla možete ponekad jesti ribu.
Dijete koje odgovaraju ovom tipu krvne grupe su vegetarijanska i dijeta s voćem i povrćem
[adsenseyu4]
Ishrana za krvnu grupu B
Ako imate krvnu grupu B vaš probavni sistem vam omogućava da jedete širok spektar različitih namirnica, kako biljnog tako životinjskog porekla uključujući i meso. Tipu B se preporučuje da jede mesa kao što su jagnjetina, ovčetina, meso koza, kunića i divljači, kao i dosta zelenog povrća, jaja i mlečnih proizvoda sa malo masnoće.Osobe krvne grupe B bi trebalo da izbegavaju piletinu, kukuruz, pšenicu i proizvode od nje, kikiriki, heljdu, sočivo, semenke susama i paradajz.
Ishrana za krvnu grupu AB
Možete imati veoma uravnoteženu ishranu ako ste krvna grupa AB.Tip AB su retki pojedinci, javljaju se u samo 5 odsto stanovništva. Evoluciono, krvna grupa AB je najnovija krvna grupa. AB treba da jedu tofu, ribu, morske plodove, mlečne proizvodi, posebno kefir i jogurta, zeleno povrće…. Treba da izbegavaju alkohol, kofein i dimljeno ili suhomesnate proizvode.
Pošto krvna dijeta zahteva da jedete ograničen spisak namirnica, može doći do neželjenih efekata. Razgovarajte o krvnom grupom sa lekarom pre nego što počnete da se uverite da je bezbedno za vas.
Karakteristike
Dijeta po krvnoj grupi se razlikuje od mnogih dijetalnih planova jer se ne ograničava veličina porcije. Umesto toga, možete da jedete određene namirnice za koje se smatra da su korisne ili neutralne za vašu krvnu grupu. Na primer, ljudi sa tipom A krv mogu da jedu ribu i povrće, ali ne i crveno meso. Tip B treba da jede crveno meso, mlečne proizvode, ribu i povrće.
Ishrana po krvnim grupama daje naglasak nasvežu, neprerađenu hranu. Iako dijeta nije prvenstveno dizajnirana da omogući gubitak težine, D’Adamo navodi da mnogi ljudi izgube težinu. Gubitak težine verovatno dolazi zbog ukidanja obrađenih namirnica,masnih namirnica i njihovom zamenom svežim alternativama. Međutim, konkretni rezultati mršavljenja se mogu razlikovati u zavisnosti od krvne grupe i hrane koju odaberete da jedete sa liste dozvoljenih stavki.
Prema D’Adamovoj statistici 71 do 78 odsto ljudi koji usvoje ishranu po krvnim grupama izveštavaju o poboljšanju opšteg zdravlja. Specifične promene uključuju bolje funkcionisanje digestivnog trakta, manje stresa, pojačanu energiju i poboljšanu mentalnu jasnoću. D’Adamo takođe tvrdi da ova dijeta smanjuje rizik od hroničnih bolesti kao što su dijabetes, rak, kardiovaskularne bolesti, čirevi i poremećaja štitne žlezde. Ne postoje medjutim ,naučni dokazi da konzumiranje određene hrane u skladu sa krvnom grupom može poboljšati vaše celokupno zdravlje i smanjiti rizik od hroničnih bolesti.
Dijeta ishrana po krvnim grupama iskustva
U principu, ova dijeta ne promoviše zdravu, uravnoteženu ishranu sa zdravim mastima, čistim proteinima i složenim ugljenim hidratima. Na primer,ishrana za tip O favorizuje crveno meso u velikim količinama što ne vodi ka mršavljenju ni dobrom zdravlju .Konzumiranje samo namirnica iz određenog spiska može izazvati manjak važnih vitamina ili minerala.
Iskustva sa uravnoteženom ishranom koja naglašava sveže voće, povrće, proizvoda od celog zrna žitarica i proteine iz nemasnih izvora kao što je riba i pileće grudi pokazuju da je to zdraviji način da izgubite težinu i poboljšate vaše celokupno zdravlje nego li dijeta po krvnim grupama.
Dijetom za krvnu grupu 0 možete izbeći mnoge bolesti,smetnje u probavi i imati vitko telo.Tako bar tvrdi Piter D Adamo pisac knige Dijeta po krvnim grupama i tvorac ove dijete…
Dijeta-ishrana za krvnu grupu 0:
Krvnoj grupi 0 najviše odgovara meso (bez hormona i antibiotika) i salate od povrća. Prema voću su ravnodušni. Smeta im testo i većtna žitarica. Poseduju veoma snažan sistem za varenje.
Najbolja ishrana za krvnu grupu 0:
Teletina, ovčetina, govedina, divljač, džigerica, srce, jagnjetina, gotovo sve vrste riba (bakalar, skuša, losos,pastrmka, sardela, grgeč, štuka, haringa…), maslinovo ulje, laneno ulje, orah, bundeva, kupus (zeleni), maslačak, peršun, crveni luk, brokoli, ren, kelj, beli luk, paprika (crvena), zelena salata, krompir (slatki), morske alge, spanać, smokve (sušene i sveže), šljive (sušene i sveže), rogač, kari.
[adsenseyu1]
Ne smeta im ishrana:
Svim domaćim pernatim životinjama i divljači (fazani, prepelice, jarebice, zečetina), šaran, rakovi, puževi, lignje, žabe, jegulja, iverak, škampi, ostrige, tikvice, rotkvice, krastavac, zeleni luk, cvekla, celer, paprika (zelena i žuta), mirođija, paradajz, vlašac, radić, zelene masline, beli i smeđi pirinač, hleb od sojinog brašna, proso, pasulj, boranija grašak, svi pasulji, borovnice, banana, dinje, lubenice, kruške, breskve, ribizle, jabuke, kajsije, trešnje, limun, grožđe (crveno, zeleno, crno)
Treba da izbegavaju ishranu:
Dimljeni losos, haringe, kavijar, svinjetinu, slaninu, guske, avokado, kineski kupus, crveni i beli kupus, karfiol, kukuruz, pečurke (šampinjone), prokelj, krompir (roze i beli), plavi patlidžan, brašno (sve vrste), testa sa spanaćem, hleb od celog zrna pšenice, ražani hleb, kornflejks, pšenične mekinje, pistaći, mak, kikiriki, kukuruzno ulje, kupine, pomorandže, mandarine, jagode…
Ovo nije klasična dijeta za mršavljenje ali vredi probati ovakav način ishrane bar u kratkom periodu i videti da li ima promena opšteg stanja organizma i kilaže.
Dijeta-ishrana za krvnu grupu A treba da bude pretežno vegetarijanska zasnovana na namirnicama biljnog porekla.Po autoru knige dijeta po krvnim grupama Piteru D Adamu ovakva dijeta će doneti poboljšanje opšteg zadravlja organizma,više energije i vitku liniju…
Krvna grupa A:
Pripadnici A krvne grupe rođeni su vegetarijanci. Oni se mesa retko sete, a pritom ih mrzi i da žvaću. Najviše im prija zeleno lisnato povrće, spanać, šargarepa, brokule, karfiol, a od povrča treba da izbegavaju krompir i paradajz. Mleko i meso im ometaju varenje, koje je i inače problematično i usporeno. Potrebne su im namirnice za podizanje imuniteta.
Preporučena ishrana za krvnu grupu A:
Biljna ulja, hrana od soje, ananas, povrće, puž, losos, grgeč, sardela, pastmka, šaran, bakalar, skuša, štuka, sojin sir, sojino mleko, jaja, maslinovo ulje, laneno ulje, kikiriki (sadrži lektin, efikasno sredstvo protiv raka), puter od kikirikija, seme bundeve, indijski bob, crvena soja, sočivo, crni pasulj, heijda, kaša od heljde, hieb od sojinog brašna, Jezekiljev hleb ili hleb Esena (pravi se od celog zrna pšenice, ali, za razliku od hiebova u našim pekarama, ne sme da sadrži ni malo brašna), artičoka, zeleni kupus, maslačak, beli luk, ren, kelj, spanać, bundeva, peršun, keleraba, praziluk, tofu, šargarepa, suve: šljive, grožđe i smokve, grejpfrut, limun, ananas, trešnje, kupine, borovnice, kajsije, sveže šljive.
Ne smeta im u ishrani: ćuretina, piletina, tunjevina, sabljarka, morska pastrrnka, kozji sir, kozje mleko, slan kravlji sir, kefir, feta sir, jogurt (običan i voćni), švapski sir, repičino ulje, ulje od bakalara, puter i seme suncokreta, seme maka, badem, kesten, susam, orah, beli pasub, grašak, boranija, komflejks, kukuruzno brašno, krem od pirinča, ovas, ječam, pirinčane mekinje i pahuljice, kukuruzni hleb, ražani hleb (bez ikakvih drugih dodataka), hleb od smeđeg pirinča, celer, korijander, kukuruz, rotkvice, luk zeleni, zelena salata, avokado, špargla, prokelj, vlašac, krastavac, zelene masline, dinje, urme, urme, jabuke, ribizle, maline, nar, kruške, jagode, breskve, kruške.
Pripadnici krvne grupa A treba da izbegavaju u ishrani:
Divljač, jagnjetina, ovčetina, govedina, bivolje meso, patka, guska, slanina, rak, kraba, jastog, dimljeni losos, školike škampi, kavijar, oslić, iverak, suvi list, barakuda, jesetra, puter, sladoled, meki sir, parmesan, krem sir, edamer, ementaler, gauda, punomasno mleko, susamovo ulje, kukuruzno ulje, ulje od kikirikija, brazilski orah, pistaći, pasulj, naut, crveni pasulj, krem od pšenice, skrob od krompira, pšenične klice, testenine od oštrog brašna, peciva od pšeničnih mekinja, testenine od spanaća, crne i grčke masline, plavi patlidžan, paprika, paradajz, krompir, crveni, kineski i beli kupus, šampinjone, banana, mandarine, mango, pomorandže, kokosov orah.
Dijeta-ishrana za krvnu grupu B u osnovi je sastavljena od mleka i mlečnih proizvoda sa dodatkom žitarica, jedino ova krvna grupa ugljene hidrate u ishrani podnosi bez posledica. Zato retko jede povrće. B krvna grupa može da ima najraznovrsniju ishranu i najbolje podnosi različite kombinacije namirnica…
Najpovoljnije namirnice kad se sprovodi dijeta:
Divljač, jagnjetina, ovčetina, zečetina, sardela, jesetra, štuka, losos, list, oslić, bakalar, skuša, kernja, jogurt (sve vrste), kefir, slani kravlji sir, feta, mladi sir, obrano mleko (2 %), kozji sir i mleko, maslinovo ulje, pasulj, crvena soja, pirinčane mekinje, ovseno brašno, proso, pirinčane pahuljice, hleb od smeđeg pirinča, Jezekiljev hleb (celo zrno pšenice bez ikakvog brašna), cvekla, žuta, crvena i zelena paprika, kelj, prokelj, slatki krompir, peršun, kupus (crveni, kineski, zeleni i beli), šargarepa, karfiol, plavi padidžan, grožđe, šijive, ananas, banana.
Ne smeta u ishrani:
Teletina, ćuretina, govedina, džigerica, fazan, tunjevina, šaran, haringa, lignje, žuti i beli grgeč, kalifomijska pastrmka, jezerski losos, kamember, puter, ementaler, sojin sir, sojino mleko,krem sir,čedar, gauda, ulje od bakalara, laneno ulje, badem, orah, kesten, bob, zeleni i beli pasulj, grašak, boranija, krompirov skrob, hleb od sojinog brašna, ražani hleb spreman na pari, špargla, celer, krastavac, zelena salata, beli i crveni krompir, mirođija, maslačak, krastavac, keleraba, beli luk, kajsije, kupine, jabuke, kruške, breskve, dinje, mandarine, mango, smokve, ribizle, grejpfrut.
Treba da izbegavaju u ishrani:
Svinjetina, šunka guska, piletina, slanina,hobotnica, ostrige, dimljeni losos, škampi, jastog, žabe, rak, kraba, školjke, sladoled, švapski sir, kukuruzno ulje, ulje od kikirikija, suncokretovo ulje, susamovo ulje, lešnik, pistaći, kkiriki, lešnik, suncokrctovo seme i puter, mak, puter od kikirikija, seme susama, crni pasulj, naut, sočivo, crveno i zeleno, kukuruzno brašno, ječam, pšenične klice i mekinje, kukuruzna peciva, hleb od mešanih žitarica, testenine od oštrog brašna, artičoke, avokado, beli kukuruz, masline (crne, zelene i grčke), bundevu, rotkvice, paradajz, urme, nar, kokosov orah.
Ako neznate svoju krvnu grupu možete postati dobrovoljni davalac krvi i učinićete dva dobra dela,pomoći ćete nekom bolesniku i saznaćete kojoj krvnoj grupi pripadate.
Dijeta-ishrana za krvnu grupu AB može da bude dosta raznovrsna jer spaja osobine ostalih grupa,smatra se da je krvna grupa AB najmladja i da je nastala spajanjem starijih grupa…
Krvna grupa AB: Pripadnici krvnih grupa A i B blisko su genetski povezani. Kao i kod osoba sa krvnom grupom A posebno je izražena potreba za ishranom koja povećava otpomost organizma. Osobe koje u svom genetskom materijalu nose obeležja jedne od ovih krvnih grupa često imaju problema sa smanjenom produkcijom želudačnog soka, pa je poželjno da uzimaju namimice koje stimulišu njegovo izlučivanje.
Najbolja ishrana:
Zečetina, ćuretina, ovčetina, jagnjetina, štuka, losos, sardela, tunjevina, skuša, bakalar, oslić, kozji sir i mleko, kefir, feta, mladi sir, kisela pavlaka, slani kravlji sir, jogurt, maslinovo ulje, orah, kesten, kikiriki, puter od kikirikija, crveni pasulj, zeleno sočivo, crvena soja, proso, ovas, pirinčane pahuljice, hleb od sojinog brašna, hleb od pšeničnih klica, hleb od smeđeg pirinča, beli luk, kelj, slatki krompir, kartiol, zeleni kupus, krastavac, cvekla, brokoli, šljive, limun, ananas, grožđe, trešnje, smokve, kivi, grejpfrut.
Ne smeta da jedu dok traje dijeta:
Fazan, džigerica, srce, list, lignje, šaran, kavijar, beli i žuti grgeč,obrano mleko (2%), sojin sir i mleko, čedar, ementaler, švapski sir, ulje od bakalara, laneno ulje, ulje od kikirikija, badem, pistaći, boranija, grašak, beli pasulj, sočivo, ječam, sojine ljuspice, pšenične klice, hleb od celog zrna pšenice, testenine od oštrog brašna, hleb od više vrsta žitarica, ren, kineski kupus, crveni i beli kupus, morske alge, žuta repa, bamije, šargarepa, izdanci bambusa, špargla, dumbir, praziluk, masline, luk, zelena salata, crveni i beli krompir, prokelj, spanać, dinje, jabuke, kajsije, breskve, kruške, maline, suve šljive, suvo grožde, kupine, kivi.
Treba da izbegavaju u ishrani
Govedinu, piletinu, svinjetinu, divljač guska, patka, slanina, škampe, žabe, ostrige, rakove, jegulje, jastoge, dimljeni losos, puter, sladoled, parmezan, punomasno mleko, kukuruzna peciva, kamember, suncoleretovo ulje, kukuruzno ulje, mak, lešnik, seme suncokreta, seme susama, bob, naut, crni pasulj, kukuruzno brašno, kornflejks, heljdu, artičoke, kukuruz, crne masline, zelenu, žutu i crvenu papriku, avokado, rotkvice, nar, urme, pomorandže, banana, kokosov orah, mango.
(dijetaplus.com)
[adsenseyu2]