Imperija koja ubrzano propada postavlja uslove imperiji u usponu …

Savet EU danas je odlučio da produži sankcije usmerene na određene ekonomske sektore Ruske Federacije za još šest meseci, do 31. januara 2022.godine.

Ekonomske sankcije EU prvi put su uvedene 31. jula 2014. godine kao odgovor na ruske akcije koje su destabilizovale situaciju u Ukrajini.

Sankcije su pojačane u septembru 2014. godine, a u martu 2015. Evropski savet se saglasio sa tim da njihovo trajanje poveže sa potpunom primenom sporazuma iz Minska.

Na junskom sastanku u Briselu, lideri EU su ocenili da Rusija ne ispunjava u potpunosti dogovor iz Minska, pozvali je da to učini i doneli odluku o produžetku ekonomskih sankcija na još šest meseci.

Sankcije ograničavaju pristup određenim ruskim bankama i kompanijama na tržištu kapitala EU i zabranjuju finansijsku pomoći i posredovanja prema ruskim finansijskim institucijama.

Mere zabranjuju direktan ili indirektan uvoz, izvoz ili prenos celokupnog odbrambenog materijala i uspostavljaju zabranu robe dvostruke namene za vojnu upotrebu ili vojne krajnje korisnike u Rusiji.

Sankcije dalje ograničavaju pristup Rusije određenim osetljivim tehnologijama koje se mogu koristiti u ruskom energetskom sektoru, na primer u proizvodnji i istraživanju nafte.

Pored ekonomskih sankcija, EU je uvela i različite vrste mera kao odgovor na ”rusku ilegalnu aneksiju Krima i grada Sevastopolja i namernu destabilizaciju Ukrajine”.

Tu spadaju: diplomatske mere, pojedinačne restriktivne mere (zamrzavanje imovine i ograničenja putovanja) i posebna ograničenja ekonomskih odnosa sa Krimom i Sevastopoljem.

(tanjug)