Ideja EU da stvori antiruski sud, baciće SAD u velike probleme

Predlog EU o osnivanju specijalnog suda za ukrajinski sukob, rezultiraće problemima za Sjedinjene Države. O tome je govorio politikolog, Pavel Danilin, direktor Centra za političke analize.

Evropska komisija je predložila stvaranje specijalnog međunarodnog suda za Ukrajinu, pod okriljem UN. On će razmatrati delovanje Rusije u ukrajinskom sukobu.

„Nastavljajući da podržavamo Međunarodni krivični sud, predlažemo stvaranje specijalnog suda, uz podršku UN, za istragu i krivično gonjenje ruske agresije“, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Prema rečima šefice EK, Ursule fon der Lajen, Komisija je spremna da počne da radi sa međunarodnom zajednicom, kako bi pridobila široku podršku. Međutim, ideja je osuđena na neuspeh, a malo je verovatno da će čak i Sjedinjene Države odobriti takvu inicijativu“, izjavio je Danilin.

Prema njegovim rečima, takav sud ne ide u korist Vašingtonu- „Ne mislim da će SAD biti zainteresovane za stvaranje takvog suda, iz razloga što bi to moglo negativno da utiče na njih. A Rusija nikada neće pristati da prizna takve sudove“, objasnio je politikolog.

On je takođe naglasio, da je odluka o stvaranju ovakvih sudova u nadležnosti Saveta bezbednosti UN, koji uključuje Rusiju i Kinu. Prema rečima eksperta, Moskva će se odmah usprotiviti inicijativi Evropske komisije. Peking će ili zauzeti sličan stav, ili će ostati neutralan.

Osim toga, Danilin sumnja, da će zvaničnici EU uspeti da ostvare međunarodnu podršku na koju računaju.

„Kina će, mislim, biti protiv toga. Indija je takođe protiv, ili će zauzeti neutralan stav. Ni zemlje Persijskog zaliva ga, uglavnom, neće podržati“, tvrdi politikolog.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs