HITNA VEST: Zbog sukoba u Siriji Erdogan će Putinu odgovoriti ratom u Rusiji

 

Pogoršanje situacije u sirijskom Idlibu, gde vladine trupe, u doslovnom smislu te reči, „ruše“ otpor proturskih militanata, može se odraziti na situaciju na Kavkazu.

Analitičar Vjačeslav Mihailov upozorava da će Turska, poražena na severu Sirije, kao argument u vojno-političkim pregovorima sa Rusijom pokrenuti rat na Kavkazu, gde se Jermenija i Azerbejdžan dugo pripremaju za nova, velika neprijateljstva.

Prema analitičaru, Erdoganov interes leži u očuvanju tampon zone između Turske i Sirije u obliku „sirijske naoružane opozicije“, koju sirijska arapska vojska sada uništava.

S obzirom na činjenicu da je američki predsednik Donald Tramp tokom razgovora sa Erdoganom rekao da Rusija ne bi trebalo da podrži akcije vladinih snaga SAR-a i njihovog vođe Bašara Asada u Idlibu, scenario Vjačeslava Mihailova deluje kao vrlo verovatan.

Uz podršku SAD-a, neuključenih direktno u sukob, Turska može prvo da gurne Azerbejdžan u direktan konflikt, a zatim da mu pruži sve vrste podrške za održavanje sukoba u „uzavreloj“ državi i na taj način pokuša da natera Rusiju na ustupke.

Povezana vest:

OPASNA PORUKA MOSKVE: Rusi bombardovali tursku vojsku i proturske militante

https://webtribune.rs/opasna-poruka-moskve-rusi-bombardovali-tursku-vojsku-i-proturske-militante/

Webtribune.rs