OPASNA PORUKA MOSKVE: Rusi bombardovali tursku vojsku i proturske militante

Ruske vazdušne snage izvele su napad iz vazduha na militante u Idlibu koji su ranije napali sirijsku vojsku, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Kako prenosi „Raša tudej“, militanti, koje finansira Turska, gađali su pozicije sirijske vojske.

Rusko ministarstvo dodaje da su turske snage prekinule napad nakon što je Moskva uspostavila kontakt s Ankarom.

Turska treba da obustavi podršku „terorističkim grupama“ u sirijskoj provinciji Idlib, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Osuđujući vazdušne napade turskih snaga u kojima su četiri sirijska vojnika povređena, ruska vojska je pozvala „tursku stranu da više ne podržava akcije terorističkih grupa i da im dostavlja oružje“.

Avioni Su-24 ruskog ratnog vazduhoplovstva izveli su napad na teroriste, što je omogućilo sirijskim trupama da odbiju sve napade, saopštio je Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji prenosi „Sputnjik“.

Centar je naveo da su proturski militanti uz podršku turske artiljerije probili odbranu sirijske vojske na području Kminasa i Najraba.

„Kako bi sprečili da bande ne prodru dublje u sirijsku teritoriju, na zahtev sirijske komande avioni Su-24 vazduhoplovnih snaga Rusije bombardovali su oružane formacije terorista koji su se probili. To je omogućilo sirijskim trupama da uspešno odbiju sve napade. One su uništile jedan teroristički tenk, šest pešadijskih oklopnih vozila i pet kamioneta sa oružjem velikog kalibra“, navodi se u saopštenju Centra.

Turska je prekinula artiljerijske napade na sirijske vladine trupe nakon što ih je Rusija primetila i o tome obavestila Tursku, ističe se u saopštenju Centra za pomirenje.

„Turska strana je preko linije dekonflikta obaveštena da su ruska sredstva za objektivnu kontrolu otkrila artiljerijsku vatru sa turskih položaja na odrede sirijske vojske… Nakon što je turska strana dobila ove informacije, njihova artiljerijska vatra je prekinuta“, navodi se u saopštenju.

Rusija je pozvala tursku stranu da prekine da podržava teroriste i snabdeva ih oružjem, navodi se u saopštenju Centra.

„Skrećemo pažnju na činjenicu da ovo nije prvi slučaj da turske oružane snage podržavaju teroriste. Pozivamo tursku stranu da prestane da podržava dejstva terorista i predaje im oružje, kako bi se izbegli incidenti“, naglasio je Centar.

Centar je dodao da su u napadu turske artiljerije ranjena četiri sirijska vojnika.

Tursko Ministarstvo odbrane sa svoje strane je navelo da su dva turska vojnika stradala i pet povređeno u vazdušnom napadu u Idlibu. Ministarstvo nije preciziralo ko je odgovoran za bombardovanje, ali je dodalo da je odgovorilo na napad.

Napad se dogodio usred velikih tenzija između turskih i sirijskih snaga.

Snage sirijskog predsednika Bašara el Asada imaju podršku Rusije. Idlib je pretežno pod kontrolom džihadističke grupe Hajat Tahrir al Šam i drugih pobunjenika.

Vlasti koje kontrolišu oko 70 odsto sirijske teritorije, saopštile su u nekoliko navrata da su rešene da povrate kontrolu i nad Idlibom.

(B92,Beta,Sputnik)