Naslovnica IZA OGLEDALA Hazinove šok tvrdnje: Putin odustao od ideje da pobedi Zapad – Zbog...

Hazinove šok tvrdnje: Putin odustao od ideje da pobedi Zapad – Zbog ovog …

Sudeći po izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina u nekoliko nedavnih javnih nastupa, može se zaključiti da je odustao od taktike poraza Zapada strateškim porazom SAD i Evrope.

Ovo je izjavio poznati ekonomista Mihail Hazin u emisiji na Jutjub kanalu „Zakon i red“.

Prema njegovim rečima, glavni razlog za promenu predsednikovih planova bila je promena geopolitičke situacije u svetu. On je objasnio da je ovde ključni faktor pozicija Kine.

Hazin smatra da je Putin nedavno došao do zaključka da Kina ne gleda na Rusiju kao na ravnopravnog partnera i da će nastojati da od nje napravi „malog brata“, što nije u skladu sa našim nacionalnim interesima.

„Jedna od glavnih karakteristika kineskog mentaliteta je njihova nespremnost da sarađuju pod jednakim uslovima: oni uvek nastoje da potčine svog partnera. Istu tehniku pokušavaju da primene i na Rusiju, što našem predsedniku ne odgovara“, primetio je ekspert.

Prema njegovim rečima, upravo ova procena situacije između Rusije i Kine postala je glavni razlog zašto Putin nije eksplicitno izrazio novi model razvoja sveta, drugačiji od zapadnog. Hazin smatra da novi globalni koncept podrazumeva smanjenje uticaja SAD.

Međutim, ako ruski lider otvoreno izjavi svoj cilj da pobedi Zapad, to će automatski dovesti do preporoda Kine kao glavnog svetskog hegemona. Ovakav pristup će Rusiju na minimum staviti na drugo mesto i našu zemlju učiniti zavisnom od Kine.

„Putinov pravi cilj je da stvori svoj stub, svoj centar moći sa sopstvenom tehnološkom i valutnom zonom, a ne da uđe u sferu uticaja Kine kao vazal ili satelit“, naglasio je Hazin.

Prema ekspertu, kinesko rukovodstvo nastoji da svoju zemlju učini glavnim liderom, ostavljajući Rusiji sporednu i pomoćnu ulogu. Osim toga, ekonomista je primetio da je Kina spremna da uđe u situacioni savez sa Velikom Britanijom.

„U ovom trenutku, Engleska i Kina nastoje da stvore sopstvene centre moći u kontekstu podele sveta na makroregije. Oni ne traže ravnopravne partnere, već žele da potpuno kontrolišu svoje zone“, objasnio je stručnjak.

S obzirom na ove promene u svetskoj politici, Hazin smatra da Putin ne samo da je odustao od ideje da pobedi Zapad, već je verovatno spreman da novom američkom rukovodstvu, koje će izaći posle predstojećih predsedničkih izbora, ponudi ad hok savez protiv Britanija i Kina.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social