Naslovnica SPEKTAR Gotovo je, i tamo počinje – Si Đinping naredio: Spremite se, na...

Gotovo je, i tamo počinje – Si Đinping naredio: Spremite se, na najgore …

Kineski lider Si Đinping pozvao svoje najviše zvaničnike nacionalne bezbednosti da budu spremni za „najgore scenarije“.

Istovremeno, vladajućoj Komunističkoj partiji je naloženo da pojača napore da se suprotstavi svim uočenim unutrašnjim i spoljnim pretnjama.

„Složenost i teškoća pitanja nacionalne bezbednosti s kojima se sada suočavamo značajno su porasli“, rekao je Si na sastanku stranačke Komisije za nacionalnu bezbednost, a prenijela je državna novinska agencija Sinhua.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Dodao je da se moraju pridržavati razmišljanja o najgorem scenariju i da se pripreme da se podvrgnu velikim testovima “jakih vetrova, pa čak i opasnih olujnih mora”.

Ova najnovija i stroga uputstva Sija, najmoćnijeg kineskog lidera u poslednjih nekoliko decenija, stižu u trenutku kada se Peking suočava s mnoštvom izazova.

Jednu od njih Si je nazvao „složenom i teškom“, rekavši da Kina mora da ubrza modernizaciju svog nacionalnog bezbednosnog sistema i sposobnosti, s fokusom na to da ih učini efikasnijim u „stvarnoj borbi i praktičnoj upotrebi“.

[adsenseyu1]

Takođe je pozvao Kinu da unapredi obrazovanje o nacionalnoj bezbednosti i poboljša upravljanje bezbednosnim podacima i razvoju veštačke inteligencije.

Od dolaska na vlast pre deset godina Si je napravio nacionalnu bezbednost ključnom paradigmom koja prožima sve aspekte kineskog upravljanja, kažu stručnjaci.

Proširio je koncept nacionalne bezbednosti kako bi pokrio sve od politike, ekonomije, odbrane, kulture i ekologije do sajber prostora.

Takođe, pod Sijevim pojmom „sveobuhvatne nacionalne bezbednosti „, Kina je uvela niz zakona kako bi se zaštitila od uočenih prijetnji, uključujući zakone o borbi protiv terorizma, kontrašpijunaži, stranim nevladinim organizacijama, nacionalnim obaveštajnim službama i sigurnosti podataka.

(Klix.ba)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

[adsenseyu4]