Gerasimov: Rusija u Ukrajini ratuje sa celim Zapadom

Tokom „specijalne operacije“ u Ukrajini, ruske trupe su suočene sa gotovo čitavim Zapadom. Nikada u savremenoj istoriji zemlje nije bilo takvih borbi, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, Valerij Gerasimov.

„Savremena Rusija nikada nije poznavala takav nivo i intenzitet neprijateljstava. Našoj zemlji i njenim Oružanim snagama, danas se suprotstavlja skoro ceo kolektivni Zapad“, rekao je general.

Prema njegovim rečima, u cilju stabilizacije situacije, zaštite novih teritorija i izvođenja ofanzivnih operacija, u Rusiji je izvršena delimična mobilizacija. Ovakvih događaja, primetio je Gerasimov, nije bilo od Velikog otadžbinskog rata.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On je naglasio, da sada Generalštab preduzima neophodne mere za postizanje ciljeva „specijalne operacije“ koje je postavio predsednik Putin. Odeljenje takođe obezbeđuje bezbednost Rusije, uzimajući u obzir postojeće vojne pretnje.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je 11. januara imenovao Valerija Gerasimova, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije, za komandanta grupe snaga u zoni „specijalne vojne operacije“.

Vladimir Putin je više puta isticao, da je Moskva spremna za pregovore, jer nastoji da ne zavrti zamajac ukrajinskog sukoba, već da ga okonča. Zapadne zemlje, zauzvrat, stalno govore o potrebi nastavka neprijateljstava, napumpavajući kijevske vlasti oružjem i obučavajući borce Oružanih snaga Ukrajine na svojoj teritoriji.

Kremlj je više puta izjavljivao, da snabdevanje oružjem samo produžava sukob, a transport oružja postaje legitimna meta ruske vojske.

Webtribune.rs