General Surovikin pozvao komandante PMC „Vagner“ da se zaustave i ne slede Prigožina

       

Jedan od komandanata ruske „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, general armije Sergej Surovikin, obratio se komandantima i borcima privatne vojne kompanije „Vagner“, u vezi sa najnovijim izjavama njenog osnivača, Jevgenija Prigožina. 

Surovikin je napomenuo, da je upravo stigao sa linije fronta, gde borci Oružanih snaga Rusije obavljaju borbene zadatke.

„Zajedno sa vama prešli smo težak put. Zajedno smo se borili, rizikovali, gubili, zajedno pobeđivali. Mi smo iste krvi. Mi smo ratnici“, rekao je on.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

General armije je takođe pozvao „vagnerovce” da se zaustave, i podsetio, da je kijevski režim čekao da se situacija unutar Rusije pogorša. On je pozvao da se „ne igra na ruku neprijatelju u ovim teškim vremenima za zemlju“.

„Pre nego što bude kasno, potrebno je i neophodno poslušati volju i nalog narodno izabranog predsednika. Zaustavite kolone, vratite ih na punktove stalnog razmeštaja. Sve probleme rešavajte samo mirnim putem pod vođstvom Vrhovnog komandanta“, rekao je on.

Ranije je Centar za odnose sa javnošću Federalne službe bezbednosti Rusije, u svojoj poruci pozvao borce privatne vojne kompanije da ne poštuju naređenja osnivača PMC Jevgenija Prigožina, kao i da ga privedu.

Saopšteno je, da je protiv Prigožina pokrenut krivični postupak po članu 279 Krivičnog zakona Ruske Federacije o činjenici organizovanja oružane pobune. U okviru slučaja, planirano je da se Prigožinovim postupcima da odgovarajuća pravna ocena. Član 279 Krivičnog zakonika Ruske Federacije predviđa kaznu u obliku zatvora od 12 do 20 godina.

Ranije je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo, da se u ime Prigožina na društvenim mrežama šire lažne informacije o napadu na „Vagner-ov“ kamp. Kremlj je saopštio, da je predsednik Vladimir Putin upoznat sa situacijom i da se preduzimaju neophodne mere.

Nacionalni antiteroristički komitet Ruske Federacije, je u petak uveče 23. juna saopštio, da optužbe koje se šire u ime Jevgenija Prigožina nemaju osnova.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte