Naslovnica SPEKTAR Francuski general: Ofanziva Rusije kod Harkova bila je iznenađenje za sve

Francuski general: Ofanziva Rusije kod Harkova bila je iznenađenje za sve

Napredovanje ruskih snaga u oblasti Harkova bilo je iznenađenje za sve, nije bilo upozorenja čak ni od američkih obaveštajnih službi, rekao je general francuske avijacije Bruno Klermon.

„Ovo napredovanje ruskih snaga kod Harkova je iznenađenje za ukrajinsku vojsku, primetio je Klermon u intervjuu za Valeurs Actuelles magazin.

Međutim, pojasnio je, teško je reći da li su Amerikanci bili svesni ofanzive ruske vojske. Francuski oficir je naglasio da situacija sada ide u prilog Rusiji.

Vladimir Zelenski je 12. maja nazvao situaciju Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkov, posebno u gradu Volčansku , izuzetno teškom.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine prepoznao je tešku operativnu situaciju na harkovskom pravcu i konstatovao „taktički uspeh“ ruskih trupa.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je rusko vojno osoblje Severne grupe napredovalo u dubinu odbrane neprijatelja i zauzelo niz naselja u oblasti Harkov.

Šef ruske administracije regiona Vitalij Gančev rekao je da vojska Ruske Federacije već kontroliše zapadni i severni deo pograničnog grada Volčanska.

Istovremeno, Vašington post piše da se nova ruska ofanziva na severoistok Ukrajine očekivala nekoliko meseci, ali je ipak iznenadila ukrajinske oružane snage. Na dan kada je ofanziva počela, terminali Starlink su otkazali.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social